Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Forårsudsalg, chokolade og vin trækker inflationen ned

Forårsudsalg, chokolade og vin trækker inflationen ned

10. maj 2019
Gå til nyhedsoversigt

Friske tal for forbrugerpriserne viser en årlig stigningstakt på 1 procent i april måned. Det er et fald i forhold til marts, hvor inflationen steg med 1,2 procent. De største bidragsydere til inflationen er husleje, brændstof og flyrejser når vi ser over de sidste år, Omvendt betyder forårsudsalgene at priserne på tøj er lavere end sidste år.

Fra marts til april er inflationen steget med 0,3 procent hvilket i store træk kan tilskrives dyrere brændstof og flyrejser. Selvom ferien er blevet dyrere, kan danskerne glæde sig over at priserne på vin og chokolade faldet i april.

Ser vi frem mod de kommende måneder, forventer vi at inflationen tiltager en lille smule. For 2019 som helhed forventer vi at inflationen kryber opad og ender på 1,3 procent i forhold til 2018, og at inflationen i 2020 ender på 1,7 procent.

Lønningerne stiger mere end priserne

Prisstigningerne over det seneste år betyder godt nok, at der skal lægges lidt flere penge for de samme varer og tjenester. En gennemsnitlig børnefamilie bruger i dag 4.250 kr. mere om året på at købe de samme varer som for et år siden. Det er særligt udgifter til bolig, rejser og transport der tynger ekstra i budgettet.

Til gengæld kan familien glæde sig over, at lønnen er steget endnu mere end priserne. Den seneste statistik fra DA viste at lønningerne i 4. kvartal 2018 steg med 2,5 procent i forhold til 4. kvartal året før. Der er altså stadig tale om en pæn fremgang i reallønnen