Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Flot fremgang i beskæftigelsen i 2018

Flot fremgang i beskæftigelsen i 2018

21. februar 2019
Gå til nyhedsoversigt

2018 var et rigtigt godt år for beskæftigelsen. Der blev i alt skabt 45.560 nye jobs og antallet af ledige personer faldt til det laveste niveau siden 2008 og er nu nede på 104.000 personer. En del af de lønmodtagere, der er kommet i beskæftigelse over de seneste år, har et deltidsjob. Korrigerer man for dette og omregner beskæftigelsen til fuldtidsbeskæftigelse, så bød 4. kvartal 2018 faktisk på en ny rekord: Antallet af fuldtidsbeskæftigelse har ikke været højere siden statistikkens begyndelse i 2008.

Zoomer vi ind på dagens tal, så steg lønmodtagerbeskæftigelsen mere moderat i december måned, hvor 534 personer fik et job efter et par måneder med stærk beskæftigelsesfremgang. Det skyldes dog primært et fald i den offentlige beskæftigelse på godt 1700 personer, mens lønmodtagerbeskæftigelsen i den private sektor fortsat har pil opad, og steg med 2100 personer. Dermed er der endnu ikke klare tegn på, at virksomhedernes vanskeligheder med at finde kvalificeret arbejdskraft for alvor har bremset beskæftigelsesfremgangen.

Vi er i den heldige situation, at tidligere reformer bidrager til at øge arbejdsstyrken både i år og næste år, og det er med til at tage toppen af presset på arbejdsmarkedet. Men arbejdsstyrken stiger ikke nok til, at følge med en beskæftigelsesfremgang i det tempo vi har set i 2018. Vi forventer derfor, at beskæftigelsesvæksten vil finde et lidt lavere tempo i år, og at lønstigningstakten vil komme lidt højere op i løbet af året. Det vil være med til at understøtte privatforbruget, der efter vores vurdering kommer til at blive den afgørende vækstmotor i år.