Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Fin start på året for BNP-væksten

Fin start på året for BNP-væksten

15. maj 2019
Gå til nyhedsoversigt

Danmarks Statistiks første bud på BNP-væksten i 1. kvartal 2019 viser en vækst på 0,3 procent i forhold til 4. kvartal 2018. Vi har kun hovedtallet at forholde sig til, men DST peger på fremgang i serviceerhvervene som de drivende faktorer bag det stærke BNP-tal.

Med tanke på alt den politiske og økonomiske usikkerhed der har været i 2019 indtil videre, er det faktisk en fin vækst. Derudover er det vigtigt at huske at BNP-indikatoren er meget usikker.

De danske forbrugere har brugt opsvinget til at nedbringe deres gæld, og forbrugskvoten er historisk lav. Det betyder at opsvinget i dag er mere robust end højkonjunkturen i 2004-2006, og der er endnu ikke opbygget store ubalancer i økonomien.

De største risici ligger ude for landets grænser

De største risikofaktor for dansk økonomi ligger i øjeblikket udenfor landets grænser. Den politiske usikkerhed fylder meget, og handelskrigen mellem USA og Kina tiltager i øjeblikket. Finder parterne ikke en løsning, vil det få betydning for den globale økonomi og derved også for dansk økonomi.

Ser vi fremad er den globale vækst på vej ned i gear, og de udenlandske virksomheder er ikke længere så optimistiske omkring aktiviteten i økonomien. For en lille åben økonomi som Danmark betyder det at væksten ikke vil fortsætte i samme tempo som tidligere. Vi forventer at væksten bliver 1,6 procent i 2019 og 1,3 procent i 2020.