Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Det er blevet nemmere at finde et arbejde

Det er blevet nemmere at finde et arbejde

6. september 2019
Gå til nyhedsoversigt

Tal fra Danmarks Statistik viser, at der i 2. kvartal 2019 var 35.600 ledige stillinger, når man tager højde for normale sæsonudsving. Det er en stigning på 1.200 stillinger i forhold til 1. kvartal. Andelen af ledige stillinger i forhold til summen af ledige og besatte stillinger var uændret på 2 procent.

Sammenligner vi med for et år siden, er der tale om en stigning i antallet af ledige stillinger på 2.600 stillinger, mens andelen af ledige stillinger er 0,1 procentpoint højere.

Når antallet af ledige stillinger stiger, skyldes det ikke, at virksomhederne slår flere stillinger op. Tal fra jobindsats viser, at antallet af nyopslåede stillinger har ligget på et højt og stabilt niveau siden udgangen af 2017.

Stigningen skyldes derfor, at jobvæksten er kommet lidt ned i gear. I årets første 6 måneder er beskæftigelsen steget med 2.800 personer om måneden mod 3.800 personer sidste år. Den gode nyhed er, at stigningen i antallet af ledige stillinger derved gør det nemmere for de ledige at få foden indenfor på arbejdsmarkedet.

En del af stigningen kan naturligvis også skyldes et mismatch på arbejdsmarkedet, hvor virksomhederne ikke nødvendigvis kan få præcis de kompetencer, de søger. Vi ser dog ikke flaskehalse som et generelt problem på arbejdsmarkedet, da det ville have slået igennem i større lønvækst. Dertil vokser arbejdsstyrken massivt i øjeblikket, og der er derfor heller ikke udsigt til, at vi løber tør for arbejdskraft lige om hjørnet.

Fortsat gode udsigter for de ledige

Vi forventer derfor fortsat fremgang på arbejdsmarkedet, men i et lavere tempo end tidligere. Til næste år forventer vi, at 20.000 flere kommer i arbejde, som så skal holdes op mod (forventet) 30.000 i år og knap 50.000 sidste år. Ledigheden, forventer vi, forbliver på nuværende niveau, eftersom beskæftigelsesfremgangen understøttes af en stadig større arbejdsstyrke.

Når alt det er sagt, står vi med nogle betydelige udenlandske risici foran os. Selvom vi i Danmark er godt rustede til uvejr, så vil hverken et hårdt Brexit, handelskrig eller fortsat vækstafmatning i Tyskland prelle fuldstændig af på os. Den fremtidige retning for dansk økonomi er nemlig særdeles usikker i øjeblikket, når så store usikkerhedsmomenter hænger i luften. Hvis risiciene folder sig fuldt ud, tror vi også, at beskæftigelsesfremgang bliver til tilbagegang i løbet af 2020.