Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Den danske eksport stiger, uagtet af den globale usikkerhed

Den danske eksport stiger, uagtet af den globale usikkerhed

9. oktober 2019
Gå til nyhedsoversigt

Eksporten af varer ekskl. skibe, fly, brændsel mv. steg med 1,8 procent i august. Stigningen i august var drevet af varegrupperne kemikalier og kemiske produkter, som f.eks. medicin og maskiner.

Selvom eksporten er et nøgletal, der kan svinge meget fra måned til måned, hæfter vi os alligevel ved udviklingen. Eksporten kan meget vel være en af de første indikationer, vi får på den globale usikkerheds påvirkning af dansk økonomi. Og oven på mandagens skuffende industriproduktionstal, er dagens tal for udenrigshandlen særdeles interessante.

Ser vi på perioden juni til august og sammenligner med marts til maj, er eksporten steget med 4,3 procent. Den underliggende trend peger op og bekræfter, at dansk økonomi i mange henseender er upåvirket af den globale usikkerhed. Det store spørgsmål er dog, hvor længe dansk økonomi kan fortsætte uagtet af situationen i vores samhandelslande.

Mørke skyer i horisonten

Skyerne er i den grad mørke omkring Danmark. Mellem en mulig tysk recession, skuffende arbejdsmarkedstal i USA, brexit og handelskrig er det som økonom svært ikke at blive alvorligt bekymret. Danmark er en lille åben økonomi, og er derved dybt afhængig af situationen på vores eksportmarkeder.

Dansk økonomi er heldigvis godt rustet til en situation med global vækstnedgang med sunde statsfinanser, og forbrugere der igennem opsvinget har været super fornuftige og nedbragt gæld og sparet op. Der er kort fortalt ikke bygget nogle væsentlige ubalancer op i dansk økonomi.

Kigger vi fremad, så er blikket fortsat rettet mod de udenlandske skyer, som hænger tungt ude i horisonten. Med så massive risici som handelskrig, brexit og mulig recession i Tyskland, kan vi ikke tage skyklapper på - også selvom Danmark har en mindre konjunkturfølsom eksport, hvor medicin og vindmølleproduktion er i højsædet. Dansk økonomi vil blive ramt i et ikke uvæsentligt omfang, hvis uvejret for alvor og flerfoldigt folder sig ud.