Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Danskerne skruede op for forbruget i august

Danskerne skruede op for forbruget i august

26. september 2019
Gå til nyhedsoversigt

Friske tal fra Danmarks Statistik viser, at danskernes forbrugslyst tikkede op i august. Således steg detailsalget med 0,3%. Set over året som helhed ligger detailsalget 0,8% højere end sidste år.

Selvom detailsalget tikker op, så bliver det fortsat holdt i relativt kort snor. Det er lidt bemærkelsesværdigt med tanke på den fortsatte stigning i den i forvejen rekordhøje beskæftigelse og pæne reallønsfremgang, hvor danskerne oplever at have flere penge mellem hænderne. Samtidig fungerer det markante rentefald i år som en vitaminindsprøjtning, da det frigiver tusindvis af kroner for mange boligejere. Det har dog ikke fuldt ud materialiseret sig endnu, og vi forventer, det vil være understøttende for forbruget og detailsalget over den kommende tid.

Det er især fødevarer og andre dagligvarer, som trækker detailsalget op, mens salget af beklædning faldt sammenlignet med sidste måned. Detailsalget er en af de tidligere indikatorer på, hvordan det går med privatforbruget herhjemme.

Stigningen i detailsalget i august er vand på vores mølle i vores forventning om, at privatforbruget bliver en primær drivkraft for dansk økonomi i den kommende tid. Det går godt i dansk økonomi, som internationalt klarer sig imponerende. Nyeste tal for privatforbruget viser dog lidt forskellige takter, hvor forbrugertilliden falder, mens sådan noget som bilsalget omvendt stiger. Massive udenlandske risici banker dog på ved landets grænser, som global handelskrig og recessionsfrygt, og det har potentialet til at stikke en kæp i hjulet i dansk økonomi og den danske forbrugslyst.