Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Dansk industriproduktion affejer global uro

Dansk industriproduktion affejer global uro

6. september 2019
Gå til nyhedsoversigt

Den danske industriproduktion steg i juli med 4,1%. Det sker ovenpå et fald måneden før på 6,8%. Industriproduktionen kan svinge en hel del fra måned til måned, og set over de seneste tre måneder som helhed er produktionen gået 1,7% frem.

Overordnet set må man sige, at den danske industriproduktion vifter den globale uro til side. Det er dog ikke helt let og elegant, og jeg må anerkende, at stigningen i juli bringer et lille lettelsens suk ovenpå det markante fald måneden før. Industriproduktionen er et solidt og et af de første pejlemærker for, hvordan det går i dansk økonomi. Havde vi set endnu et fald ville nerverne være krøbet lidt tættere på min tætsiddende skjorte.

Stigningen i produktionen i juli er blandt andet drevet af medicin og ikke-varige forbrugsgoder. Tager vi derimod medicinproduktionen ud af ligningen, er der faktisk tale om et lille fald i produktionen og lettere anledning til en panderynke eller to.

Med dagens tal er også offentliggjort omsætningen for de danske industrivirksomheder, som steg 1,8% fra juni til juli. Her kan man også se udviklingen i henholdsvis indenlandsk og udenlandsk efterspørgsel, som begge bidrog til stigningen i juli. Omsætningen på det hjemlige marked steg 0,8% i juli, mens eksportomsætningen steg 2,3%. Retter vi blikket på eksporten, hæfter vi os ved vækstafmatning hos nogle af vores største samhandelspartnere som Tyskland. Danmark har dog en mindre konjunkturfølsom eksport med medicin og vindmølleproduktion i højsædet.

Tager vi de fremadskuende briller på, så er blikket fortsat rettet mod de udenlandske skyer, som hænger tungt ude i horisonten. Dansk økonomi er godt rustet til modvinden, men vi må også erkende, at vi som en lille åben økonomi er udsatte for, hvad der foregår i verden omkring os. Med så massive risici som en global handelskrig, et kaotisk Brexit og recession, kan vi ikke slå skyklapperne på. Dansk økonomi vil blive ramt i et ikke uvæsentligt omfang, hvis uvejret for alvor og flerfoldigt folder sig ud.