Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Beskæftigelsen står i stampe men udbygger rekorden

Beskæftigelsen står i stampe men udbygger rekorden

21. oktober 2019
Gå til nyhedsoversigt

Danmarks Statistik har netop offentliggjort tal for lønmodtagerbeskæftigelsen, som viser en blot afdæmpet stigning i august på 212 lønmodtagere. Der er nu tale om, at 2.791.219 lønmodtagere er i beskæftigelse i Danmark.

Beskæftigelsen har været næsten stillestående i tre ud af de seneste fire måneder. Vi skal og bør hæfte os ved noget der nærmer sig opbremsning på arbejdsmarkedet de seneste måneder, også set i lyset af faldet i industriproduktionen i august. Men samtidig revideres beskæftigelsesstigningen for juli yderligere op med næsten 2.000, og beskæftigelsen udbygger rent faktisk rekorden med dagens tal. Det går kort sagt godt i dansk økonomi, hvor der aldrig har været så mange beskæftigede i Danmark som nu. Efterspørgslen efter arbejdskraft er til stede, og tilmed peger de foreløbige indikationer for beskæftigelsens videre færd, såsom byggebeskæftigelsen, fortsat op. Der er grund til at tro, at rekordernes tid endnu ikke er forbi.

Der er samlet set for 2019 kommet knap 24.000 flere i arbejde, og vi forventer uændret en samlet beskæftigelsesstigning på 30.000 for hele året og 20.000 til næste år. Til sammenligning steg beskæftigelsen med næsten 50.000 om året i 2018 og 2017, og det er helt naturligt, at beskæftigelsesstigningen klinger af i takt med at der bliver færre ledige hænder. Beskæftigelsesstigningen understøttes dog af en øget arbejdsstyrke. Hertil står deltidsbeskæftigede for en pæn del af beskæftigelsesstigningen de senere år. I årets første halvår 2019 har deltidsbeskæftigede stået for 43% af de nye jobs.

Tager vi de fremadskuende briller på, så er fortsat beskæftigelsesfremgang ikke mejslet i sten, og det er især udenlandske faktorer, som står klar i kulissen til at ødelægge showet for de danske beskæftigelsesrekorder. Vi er som en lille og åben økonomi meget påvirkede af, hvordan det går i resten af verden, hvor handelskrig, et endnu uforløst Brexit og recessionsfrygt hænger over den globale økonomi som mørke tunge skyer. Og de udenlandske risici af den størrelse har bestemt potentialet til at stikke kæppen i hjulet og vende beskæftigelsesfremgang til beskæftigelsestilbagegang.