Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Usikkerhed i omverden smitter af på industrien

Usikkerhed i omverden smitter af på industrien

29. november 2018
Gå til nyhedsoversigt

Optimismen i industrien lå fladt i november i forhold til oktober måned, og fastholder derved de seneste måneders faldende tendens, det viser dagens konjunkturbarometer fra Danmarks Statistik. Bekymringer om handelskrig og aftagende vækst i euroområdet viser sig altså også i industriens optimisme herhjemme. Den nedadgående tendens i industritilliden har vi allerede set, i en længere periode i vores nabolande, hvor PMI i Euro området faldt til det laveste niveau i to år i november. Når aktiviteten i vores samhandelslande aftager smitter det naturligt også af på den danske industri, hvor en stor del af produktionen går til eksport.

I serviceerhvervene faldt stemningen en lille smule i november. Andelen af virksomheder, inden for service, der melder om mangel på arbejdskraft er 16. pct., og set i et historisk perspektiv er det en høj andel.

Optimismen i bygge og anlægssektoren steg lidt i november. Det kan skyldes, at ejerlejlighedsmarkedet i de store byer har tabt lidt fart, og det er her at byggeriet for alvor har hentet væksten i de senere år. Der er desuden udbredte problemer med at få den nødvendige arbejdskraft indenfor bygge- og anlægssektoren: hver fjerde virksomhed melder om mangel på arbejdskraft.

I detailhandlen faldt optimismen i november måned, trukket ned af en stigende lagerbeholdning. Detailhandlen har dog fortsat en tro på de kommende måneders omsætning vil vise bedre takter, med julehandlen i december. Der er da også grund til optimisme efter vores vurdering. Trods al usikkerheden er den reelle situation for de danske forbrugere ganske lys. Der er fremgang i beskæftigelsen, lønningerne stiger mere end priserne og generelt er danskernes privatøkonomi solid.