Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Stigende omsætning og produktion i industrien

Stigende omsætning og produktion i industrien

7. juni 2018
Gå til nyhedsoversigt

Industriens produktion steg med 1,2 procent fra marts til april. Industriproduktionen er steget med 0,6 pct. i perioden februar til april i forhold til de tre foregående måneder.

Fremgangen i industriproduktionen i april kommer særligt fra de virksomheder der klassificeres som mellemgode industri og fremstillingen af ikke-varige forbrugsgoder. Over de sidste tre måneder er væksten båret af investeringsgodeindustrien, og det er godt nyt for dansk økonomi. Denne gruppe af virksomheder står for en stor del af den danske eksport. Forhåbentlig bliver nogle af de producerede enheder også brugt indenlandsk, og vil dermed kunne være med til at sikre et længere opsving.

På trods af stigende produktionen de sidste tre måneder er omsætningen faldet med 1,8 pct. i samme periode. Dette fald er hovedsageligt drevet af et fald i hjemmemarkedsomsætningen på 3,9 pct. mens eksportomsætningen kun er faldet med 0,5 pct.

Ser vi ind i 2018, er udsigterne for industrien gode. Der er stadig fart på global økonomi og gode udsigter for både investeringer og privatforbrug herhjemme. Det giver grund til at tro, at industriproduktionen kan fortsætte den gode trend fra de seneste måneder og vende pilen opad her i 2018 efter et lidt sløjt 2017 samlet set.

Der er dog også risikofaktorer for industrien: en mere omfattende handelskrig mellem USA og Kina, der spreder sig globalt; en yderligere styrkelse af kronen, der sætter konkurrenceevnen under pres; og sidst men ikke mindst, så peger de europæiske aktivitetsbarometre på, at væksten i Euroområdet har tabt lidt af pusten. Vi ser endnu ikke nogen grund til at ændre vores forventninger i en mere pessimistisk retning, men det er bestemt faktorer, det er værd at holde øje med i de kommende måneder