Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Stigende dankortomsætning i marts

Stigende dankortomsætning i marts

10. april 2018
Gå til nyhedsoversigt

Nets har netop offentliggjort tal for marts måneds dankortomsætning, og de viser, at dankortomsætningen var 0,6 pct. lavere i første kvartal af 2018 end i 4. kvartal 2017 når der tages højde for normal sæsonudvikling.

Dankortomsætningen skød i vejret i november måned da danskerne storshoppede i forbindelse med Black Friday, og holdt også det høje niveau i december. At dankortomsætningen falder lidt i første kvartal er derfor ikke overraskende, da vi kommer for et meget højt niveau.  

Ser vi på udviklingen fra februar til marts er der tale om en stigning på 0,8 pct. Dette kommer af øget handel i forbindelse med påsken, hvor de fleste danskere bruger lidt ekstra penge på at sikre en god påskefrokost.

Det danske forbrug er altså på ingen måde lagt i dvale. Det er på alle måder godt nyt for dansk økonomi. Privatforbruget udgør en af hjørnestenene i opsvinget herhjemme.

Vi tror også at privatforbruget skal stige. Helt grundlæggende er der medvind til privatforbruget fra næsten alle fronter: Lønningerne stiger mere end priserne og det giver plads til at hæve forbruget. Vi kan desuden glæde os over et meget lavt renteniveau og fremgang på boligmarkedet, der betyder stigende friværdier til stadig flere boligejere.

Vi forventer derfor at privatforbruget vil være en væsentlig vækstmotor i dansk økonomi også i år.