Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Stabil industriproduktion i årets første måneder

Stabil industriproduktion i årets første måneder

Industriens produktion faldt med 0,4 procent fra februar til marts. Sammenligner vi 1. kvartal 2018 med 4. kvartal 2017 er billedet mere positivt. Industrien oplevede i årets første 3 måneder en fremgang på 1,3 procent sammenlignet med de foregående tre måneder.

Fremgangen i industriproduktionen kommer særligt fra de virksomheder der klassificeres som investeringsgodeindustri, og det godt nyt for dansk økonomi. Denne gruppe af virksomheder står for en stor del af den danske eksport, og forhåbentlig bliver nogle af de producerede enheder også brugt indenlandsk, og vil dermed kunne sikre et længere opsving.

På trods af stigende produktionen i første kvartal faldt omsætningen i industrien med 2,4 pct. i samme periode. Dette fald er hovedsageligt drevet af et fald i hjemmemarkedsomsætningen på 5,5 pct. mens eksportomsætningen kun er faldet med 0,6 pct.

Ser vi ind i 2018, er udsigterne for industrien gode. Der er stadig fart på global økonomi og gode udsigter for både investeringer og privatforbrug herhjemme. Det giver grund til at tro, at industriproduktionen kan fortsætte den gode trend fra de seneste måneder og vende pilen opad her i 2018 efter et lidt sløjt 2017 samlet set.

Der er dog også risikofaktorer for industrien: en mere omfattende handelskrig mellem USA og Kina, der spreder sig globalt; en yderligere styrkelse af kronen, der sætter konkurrenceevnen under pres; og sidst men ikke mindst, så peger de europæiske aktivitetsbarometre på, at væksten i Euroområdet har tabt lidt af pusten. Vi ser endnu ikke nogen grund til at ændre vores forventninger i en mere pessimistisk retning, men det er bestemt faktorer, det er værd at holde øje med i de kommende måneder.