Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Overraskende stort fald i inflationen

Overraskende stort fald i inflationen

10. oktober 2018
Gå til nyhedsoversigt

Forbrugerpriserne steg med 0,6 pct. i september måned i forhold til samme måned sidste år og er inflationen er dermed faldet overraskende meget fra de 1,0 pct. i august måned. Det er særligt et mindre bidrag fra benzinpriser og sommerhusleje, der er årsag til en lavere årsstigningstakt i forbrugerpriserne.

Ser vi på den månedlige ændring i priserne så faldt priserne med 0,3 pct. i september. Det skyldes et overraskende stort fald i benzinprisen på 0,9 pct. i september måned på trods af globalt stigende oliepriser. Hvis olieprisen holder sit nuværende niveau igennem oktober måned, vil faldet i benzinpriserne formentlig blive afløst af en pæn stigning i oktober. Derudover var det også et sæsonbetonet fald i prisen på sommerhusleje og charterrejser i september. 

Trods en lavere inflation i september måned, så er forbrugerpriserne samlet set højere i dag end sidste år. Særligt olieprisen er steget siden sidste år og benzinpriserne ligger i dag 8 pct. højere end sidste år. De højere energipriser kan mærkes i husholdningsbudgettet og en gennemsnitlig familie med børn skal i dag bruge 2100 kr. mere om året på energi end sidste år. Til gengæld er priserne på blandt andet fødevarer og tøj faldet i forhold til sidste år og alt i alt skal familien bruge 2400 kr. mere end sidste år, på at købe de samme varer og tjenester.

Ser vi bort fra energipriserne er den underliggende udvikling i inflationen meget moderat. Forbrugerpriserne eksklusive energi og ikke-forarbejdede fødevarer steg med bare 0,4 pct. i september måned i forhold til samme måned året før. Det er væsentligt lavere end den tilsvarende prisstigningstakt i euroområdet på omtrent 1 pct.