Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Overraskende lille stigning i huslejerne holder inflationen nede

Overraskende lille stigning i huslejerne holder inflationen nede

12. marts 2018
Gå til nyhedsoversigt

Forbrugerpriserne steg med 0,6 pct. i februar i forhold til samme måned sidste år. Det er 0,1 pct. point lavere end i januar, hvor inflationen lød på 0,7 pct. Dermed fortsætter den nedadgående tendens for inflationen ind i februar. Inflationen har nu været faldende i seks måneder siden toppen på 1,6 pct. i september sidste år.

Det kommer som lidt af en overraskelse – vi havde forventet en stigning i inflationen i februar. Februar måned er nemlig den måned, hvor Danmarks Statistik indarbejder de årlige huslejetal for 2018. Højere inflation sidste år og stigende boligpriser er begge med til at løfte huslejetallene, men stigningen var noget mindre end vi havde forventet. Husleje udgør mere end en femtedel af det samlede forbrugerprisindeks og betyder derfor en hel del for den samlede inflation. Selvom huslejestigningen er mindre end forventet, så er det alligevel den komponent, der trækker mest op i inflationen i februar. Til gengæld trækker lavere priser på energi ned i forhold til sidste måned.

Ser vi frem mod de kommende måneder forventer vi, at den faldende tendens i inflationen vender. Der bliver dog fortsat tale om en lav inflation. Inflationen for 2018 som helhed står faktisk til at ende en tand lavere end i 2017 med en årsstigning på 0,9 pct. i 2018 mod 1,2 pct. i 2017. Det er godt nyt for de danske forbrugere, der endnu engang kan glæde sig over en rigtig flot reallønsfremgang her i 2018. Den seneste statistik fra DA viste at lønningerne i 4. kvartal 2017 steg med 2,2 pct. i forhold 4. kvartal året før og der er ikke udsigt til at løninflationen bliver lavere i 2018 - tværtimod.

Læg dertil, at beskæftigelsen er stigende, boligformuen kryber opad og opsparingerne er steget. Det giver et solidt fundament under danskernes privatøkonomi og vi forventer at privatforbruget også i år vil være en vigtig motor for væksten herhjemme.