Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Lav inflation er godt nyt for forbrugerne

Lav inflation er godt nyt for forbrugerne

12. november 2018
Gå til nyhedsoversigt

Forbrugerpriserne steg med 0,8 pct. i oktober måned i forhold til samme måned sidste år. Inflationen steg dermed igen efter et overraskende stort fald til blot 0,6 pct. i september måned. Det er særligt et større bidrag fra flyrejser, charterrejser samt radio/tv udstyr, der er årsag til den højere årsstigningstakt i forbrugerpriserne. Ser vi på den månedlige ændring i priserne så steg priserne med 0,3 pct. i oktober drevet af højere priser på fly-og charterrejser samt tøj.

Inflationen herhjemme ligger fortsat langt under inflationen i Euroområdet, der steg til 2,2 pct. i oktober måned. En del af dette kan forklares med faldende fødevare- og fjernvarmepriser i Danmark. Dertil kommer, at stigende oliepriser ikke påvirker danske benzinpriser i samme grad som europæiske, da størstedelen af vores benzinpris består af faste afgifter. Det betyder at husholdningerne herhjemme fortsat oplever en flot vækst i reallønnen, og det er med til at understøtte privatforbruget og væksten.

Kigger vi fremad, forventer vi tiltagende inflation. Arbejdsmarkedet er blevet væsentlig strammere over det seneste år, og vi forventer at et stigende lønpres vil sætte sig i priserne i løbet af 2019 og ind i 2020. Men der vil fortsat være tale om moderate prisstigninger på omtrent 0,9 pct. i år og 1,4 pct. næste år og dermed udsigt til en fortsat pæn reallønsfremgang til gavn for de danske forbrugere.