Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Lav inflation er godt nyt for forbrugeren

Lav inflation er godt nyt for forbrugeren

10. december 2018
Gå til nyhedsoversigt

Forbrugerpriserne steg med 0,8 pct. i november måned i forhold til samme måned sidste år. Inflationen ligger dermed på samme niveau som i oktober måned og er forsat langt under inflationen i euroområdet, der er oppe på 2 pct. En del af dette kan forklares med faldende fødevare- og fjernvarmepriser i Danmark. Det betyder at husholdningerne herhjemme fortsat oplever en flot vækst i reallønnen, og det er med til at understøtte privatforbruget og væksten.

Siden midten af oktober er olieprisen styrtdykket og det afspejler sig også i de danske energipriser, hvor prisen på benzin er faldet med godt 4 pct. Det er med til at holde inflationen nede og ser man bort fra energikomponenten steg inflationen med 0,2 pct. point i november måned. Olieprisen har nu stabiliseret sig på et lavt niveau og forbliver olieprisen på det nuværende niveau, vil det lægge et nedadgående pres på inflationen de kommende måneder.

Ser vi på den månedlige ændring i priserne så faldt priserne med 0,3 pct. i november drevet af lavere priser på benzin, sommerhusleje og charterrejser - hvilket nok afspejler, at det fantastiske sommervejr i år har gjort behovet for en rejse til sol og sommer henover vinteren mindre akut for mange.

Ser vi fremad, forventer vi tiltagende inflation, men der er fortsat lange udsigter til en inflation omkring de 2 pct.  Vi forventer at et stigende lønpres vil sætte sig lønninger og priser i løbet af 2019 og ind i 2020, men der vil fortsat være tale om moderate prisstigninger på omtrent 1,2 pct. næste år og 1,9 pct. i 2020. Dermed kan vi glæde os over, at der er udsigt til en fortsat pæn reallønsfremgang.