Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Januarudsalget sørgede for billige møbler og tøj

Januarudsalget sørgede for billige møbler og tøj

12. februar 2018
Gå til nyhedsoversigt

Dugfriske tal for forbrugerpriserne viser en årlig stigningstakt på 0,7 pct. i januar måned. Det 0,3 procentpoint lavere end i december. Udviklingen er drevet af prisfald på posten kultur og fritid der dækker over rejser, kultur, bøger og musik der er blevet billigere i januar i forhold til samme måned sidste år. Tøj, sko og boligudstyr blev også billigere i januar, hvilket ikke er unormalt der januar typisk har med gode udsalg, udsalgene har dog været bedre end sidste år.

Inflationen bliver holdt oppe af dyrere fødevarer og flere udgifter til transport. Det dog særligt udgifterne til bolig der holder inflationen oppe, hvor et gik i underkomponenterne afslører at stigende husleje gav det største positive bidrag til inflationen. Dette kommer af at huslejerne reguleres med sidste års inflation, og da denne var højere i 2017 end 2016 vil det naturligvis medfører prisstigninger.

Ser vi frem mod de kommende måneder, forventer vi at inflationen tiltager. For 2018 som helhed forventer vi at inflationen kryber opad og ender på 1 pct. i forhold til 2017 hvilket betyder der fortsat er tale om moderate prisstigninger.

Selvom inflationen har løftet sig fra bundniveauerne i 2016, så betyder det ikke at en almindelig familie er blevet fattigere i 2017 - tværtimod.

Prisstigningerne over det seneste år betyder godt nok at der skal lægges lidt flere penge for de samme varer og tjenester. En gennemsnitlig familie med børn bruger i dag 2.900 kr. mere om året på at købe de samme varer som for et år siden. Det er særligt udgifter til bolig og fødevarer der tynger ekstra i budgettet mens tøj og møbler er blevet billigere. Til gengæld kan familien glæde sig over, at lønnen er steget endnu mere end priserne. Den seneste statistik fra DA viste at lønningerne i 3. kvartal 2017 steg med 2,3 pct. i forhold 3. kvartal sidste år. Der er altså tale om en rigtig fin fremgang i reallønnen, om end den er noget mindre end i 2016.