Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Inflationen i 2017 på det højeste niveau i fem år

Inflationen i 2017 på det højeste niveau i fem år

10. januar 2018
Gå til nyhedsoversigt

Forbrugerpriserne faldt med 0,3 % i december og dermed lander inflationen for hele 2017 i forhold til 2016 på 1,1 pct. Det er den højeste prisstigningstakt siden 2012 og væsentligt højere end i 2016, hvor inflationen var nede på et ekstremt lavt niveau på 0,3 pct.

Sammenligner vi december 2017 med december 2016, så er priserne steget med 1,0 pct. over året og det er noget lavere end i november, hvor årsstigningstakten var på 1,3 pct. Det er primært et større fald i varepriserne, der trækker årsstigningstakten ned i december i forhold til november.

Det er blandt andet den lavere registreringsafgift på biler og dermed lavere bilpriser, der er med til at trække vareinflationen ned men også lavere priser på el og radio/TV-udstyr. Når inflationen alligevel ligger højere i 2017 end i 2016 skyldes det, at højere fødevarepriser og stigende husleje er med til at trække inflationen opad. 

Ser vi frem mod de kommende måneder forventer vi at inflationen falder lidt tilbage i takt med at effekten af højere fødevarepriser og sommerhusleje aftager, samt at energipriserne begynder at trække ned i årsstigningstakten. For 2018 som helhed forventer vi at inflationen kryber lidt opad i forhold til 2017 og lander på 1,4 pct., som fortsat må siges at være moderat.

Selvom inflationen har løftet sig fra bundniveauerne i 2016, så betyder det ikke at en almindelig familie er blevet fattigere i 2017 - tværtimod.

Prisstigningerne over det seneste år betyder godt nok at der skal lægges lidt flere penge for de samme varer og tjenester. En gennemsnitlig familie med børn bruger i dag 4.200 kr. mere om året på at købe de samme varer som for et år siden. Det er særligt udgifter til bolig og fødevarer der tynger ekstra i budgettet mens tøj og møbler er blevet billigere. Til gengæld kan familien glæde sig over, at lønnen er steget endnu mere end priserne. Den seneste statistik fra DA viste at lønningerne i 3. kvartal 2017 steg med 2,3 pct. i forhold 3. kvartal sidste år. Der er altså tale om en rigtig fin fremgang i reallønnen, om end den er noget mindre end i 2016.