Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Industriproduktionen retter sig - udsigterne for 2018 er gode

Industriproduktionen retter sig - udsigterne for 2018 er gode

11. januar 2018
Gå til nyhedsoversigt

Industriproduktionen steg med 2,7 pct. fra oktober til november efter en stigning på 3,2 pct. i oktober. Dermed har industriproduktionen rettet sig i 4. kvartal efter et fald på 2,4 pct. i tredje kvartal i forhold til andet kvartal, der var en væsentlig årsag til det store dyk i væksten i dansk økonomi i tredje kvartal.

Trenden i industriproduktionen har været for nedadgående igennem 2017 og det kan undre, når global vækst buldrer derudaf og optimismen i industrien herhjemme har haft pil opad i samme periode.

Nationalregnskabstallene gav en lille indikation af, hvad der måske er på spil: tallene viste et voldsomt fald i lagrene. Det kan altså tyde på, at industrien har valgt at imødekomme efterspørgslen ved at nedbringe lagrene fremfor at producere nyt. Det betyder, at virksomhederne gik trimmede ind i årets sidste måneder og ny efterspørgsel i højere grad vil afspejle sig i øget produktion. 

Ser vi ind i 2018, er udsigterne for industrien gode. Der er fuld fart på global økonomi og gode udsigter for både investeringer og privatforbrug herhjemme. Det giver grund til at tro, at industriproduktionen kan bryde den kedelige trend fra 2017 og igen vende pilen opad her i 2018.