Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Handelskrig og aftagende vækst i euroområdet rammer industrien

Handelskrig og aftagende vækst i euroområdet rammer industrien

30. oktober 2018
Gå til nyhedsoversigt

Optimismen i industrien tog endnu et dyk i oktober måned, det viser dagens konjunkturbarometer fra Danmarks Statistik. Bekymringer om handelskrig og aftagende vækst i euroområdet viser sig altså nu også i industriens optimisme herhjemme. Den nedadgående tendens i industritilliden har vi allerede set i en længere periode i vores nabolande og PMI i Euro området faldt til det laveste niveau i to år i oktober. Når aktiviteten i vores samhandelslande aftager smitter det naturligt også af på den danske industri, hvor en stor del af produktionen går til eksport. Over de seneste to kvartaler er andelen af virksomheder i industrien, der melder om mangel på efterspørgsel da også steget pænt fra omkring 15 pct. til godt 20 pct.

I serviceerhvervene var stemningen uændret i oktober. Til gengæld er der en stigende andel af virksomheder indenfor serviceerhvervene, der oplever mangel på arbejdskraft. Knap hver femte af virksomhederne siger, at mangel på arbejdskraft udgør et problem.

Optimismen i bygge og anlægssektoren tog et mindre dyk i oktober. Det kan skyldes, at ejerlejlighedsmarkedet i de store byer har tabt lidt fart og det er her at byggeriet for alvor har hentet væksten i de senere år. Der er desuden udbredte problemer med at få den nødvendige arbejdskraft indenfor bygge- og anlægssektoren: knap hver tredje virksomhed melder om mangel på arbejdskraft.

I detailhandlen er optimismen faldet i oktober måned, trukket ned at et fald i den faktiske omsætning i oktober. Detailhandlen har dog fortsat en tro på de kommende måneders omsætning vil vise bedre takter, med Black Friday i november måned og julehandlen i december. Der er da også grund til optimisme efter vores vurdering. Trods al usikkerheden er den reelle situation for de danske forbrugere ganske lys. Der er fremgang i beskæftigelsen, lønningerne stiger mere end priserne og generelt er danskernes privatøkonomi solid.