Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Godt vejr sendte danskerne ud i butikkerne

Godt vejr sendte danskerne ud i butikkerne

26. juni 2018
Gå til nyhedsoversigt

Der er igen kommet gang i detailsalget herhjemme efter en svag periode henover vinteren. I maj måned steg detailsalget med 0,9 pct. i forhold til april og Danmarks Statistik har desuden revideret detailsalget de foregående to måneder op. Dermed ændres billedet af et salg i slæbegear til et detailsalg, der faktisk vokser ganske pænt. Over de seneste tre måneder er detailsalget steget med 0,8 pct. i forhold til de foregående tre måneder og detailsalget er nu på det højeste niveau siden 2011.

Vi har i høj grad brugt det gode vejr de seneste måneder til at få fyldt sommergarderoben op og købt nyt til terrassen, haven og altanen. Det er særligt salget af beklædning og kategorien ”andre forbrugsvarer” der blandt andet indeholder havemøbler, der er steget de seneste tre måneder. Fremgangen i detailsalget passer rigtig fint med stigningen i forbrugertilliden i maj måned og optimismen fik yderligere en tand op i juni, hvilket tegner godt for salget i årets første officielle sommermåned.

Der er ingen tvivl om, at danskernes økonomi levner plads til et højere forbrug. Vi har i en længere periode været meget forsigtige med at bruge penge, og har haft fokus på at nedbringe gæld. Der er plads til at vi slækker lidt på forsigtigheden, og der er grundlæggende medvind til privatforbruget fra næsten alle fronter. Lønningerne stiger mere end priserne, beskæftigelsen har pil op og vi kan glæde os over et meget lavt renteniveau og fremgang på boligmarkedet, der betyder stigende friværdier til stadig flere boligejere.

Vi forventer derfor at privatforbruget vil være en væsentlig vækstmotor i dansk økonomi også i år.