Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Forbruget løftede sig i 2. kvartal

Forbruget løftede sig i 2. kvartal

9. juli 2018
Gå til nyhedsoversigt

Friske tal for dankortomsætningen i juni viser at dankortomsætningen faldt med 0,7 pct. i juni måned, når man tager højde for normale sæsonudsving, men det kommer efter en maj måned hvor danskerne virkelig shoppede igennem i det gode vejr. Efter en noget sløv start på året, er dankortomsætningen steget med samlet set 0,6 pct. i 2. kvartal i forhold til 1. kvartal – det er pænt men ikke imponerende, givet at privatforbruget har medvind fra stort set alle kanter i øjeblikket. 

Danskernes økonomi levner plads til et højere forbrug. Vi har i en længere periode været meget forsigtige med at bruge penge og har haft fokus på at nedbringe gæld. Der er plads til at vi slækker lidt på forsigtigheden og der er grundlæggende medvind til privatforbruget fra næsten alle fronter. Lønningerne stiger mere end priserne, beskæftigelsen har pil op og vi kan glæde os over et meget lavt renteniveau og fremgang på boligmarkedet, der betyder stigende friværdier til stadig flere boligejere. Vi forventer at privatforbruget vil være en væsentlig vækstmotor i år, men der er ikke tegn på, at vi endnu er klar til at slippe forsigtigheden helt.

De svage dankorttal i årets første måneder kan til dels skyldes ændringer i måden hvori mobilepay betalinger på internetsider bliver registreret. Mobilepay begyndte sidst i 2017 at udrulle en konto til konto-model til partnerbankerne i mobilepay samarbejdet. Dvs. mobilepay betalinger på danske internetsider nu primært afvikles som konto til konto overførsler, og ikke som dankortomsætning. Dertil kommer at man i januar afskaffede en række gebyrer på andre kreditkort, og det kan have fået danskerne til i højere grad at bruge andre betalingskort end dankortet.