Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Forbruget kom stærkt igen i de sidste måneder af 2017

Forbruget kom stærkt igen i de sidste måneder af 2017

10. januar 2018
Gå til nyhedsoversigt

Nets har netop offentliggjort tal for december måneds dankortomsætning og de viser, at dankortomsætningen og dermed privatforbruget var i topform ved udgangen af sidste år.

Dankortomsætningen skød i vejret i november måned da danskerne storshoppede i forbindelse med Black Friday. Det store spørgsmål var derfor, om novembers flotte tal for dankortomsætningen blot var udtryk for, at vi køber julegaverne tidligere for at sikre os en god rabat og det til gengæld ville vise sig som et fald i julehandlen i december.

Det netop offentliggjorte tal for dankortomsætningen i december viser, at det bestemt ikke er tilfældet. Dankortomsætningen holdt det høje niveau og faldt kun marginalt tilbage med 0,4 pct. i forhold til november, når man korrigerer for almindelige sæsonudsving. Danskernes forbrugslyst kom altså for alvor tilbage i de sidste måneder af 2017 og ser vi på dankortomsætningen i fjerde kvartal i forhold til tredje kvartal er det tale om en stigning på hele 2,0 pct. Der er med andre ord lagt i kakkelovnen til en meget stærk vækst i privatforbruget og dermed en stærk samlet BNP vækst i det sidste kvartal af 2017. 

Det er på alle måder godt nyt for dansk økonomi. Privatforbruget udgør en af hjørnestenene i opsvinget herhjemme og efter tilbagegang i det private forbrug i tredje kvartal 2017, slår dagens positive tal for dankortomsætningen en fed streg under, at svagheden var af midlertidig karakter.

Helt grundlæggende er der medvind til privatforbruget fra næsten alle fronter: Lønningerne stiger mere end priserne og det giver plads til at hæve forbruget. Vi kan desuden glæde os over et meget lavt renteniveau og fremgang på boligmarkedet, der betyder stigende friværdier til stadig flere boligejere.

Vi forventer derfor at privatforbruget vil være en væsentlig vækstmotor i dansk økonomi også i år.