Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Forbrugerne udnyttede januarudsalget

Forbrugerne udnyttede januarudsalget

23. februar 2018
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser at detailomsætningen fortsat holder et højt niveau i januar.

Detailomsætningen faldet med 0,2 pct. i forhold til december, men dette er ikke overraskende, da det kom fra et meget højt niveau. Faldet er drevet af et fald i undergruppen beklædning mv. på 2,8 pct. og et fald i fødevare på 0,4 pct. i forhold til december. Danskerne udnyttede til gengæld januars gode udsalg, hvorfor delkomponenten andre forbrugsvarer steg med 0,7 pct. i forhold til december.

Danskerne har altså ikke brugt januar til at købe ny garderobe, men har i stedet købt ting til hjemmet. Faldet i salget af fødevare er heller ikke overraskende, da danskerne købte rigtig meget julemad i december, og januar har som bekendt ikke de samme festligheder der skal afholdes.

Sammenligner man detailomsætningen for januar med samme måned i 2017, er detailhandlen 1,4 pct. højere. Fødevarer og andre dagligvarer ligger 0,4 pct. lavere end sidste år. Beklædning mv. 5,4 pct. lavere og andre forbrugsvarer ligger 1,2 pct. højere end i december 2017.

Det godt nyt for privatforbruget og derved også godt nyt for dansk økonomi. Privatforbruget udgør en af hjørnestenene i opsvinget herhjemme. Helt grundlæggende er der medvind til privatforbruget fra næsten alle fronter: Lønningerne stiger mere end priserne og det giver plads til at hæve forbruget. Vi kan desuden glæde os over et meget lavt renteniveau og fremgang på boligmarkedet, der betyder stigende friværdier til stadig flere boligejere.

Vi forventer derfor at privatforbruget vil være en væsentlig vækstmotor i dansk økonomi også i år.