Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Faldende aktivitet i Euro området smitter af på dansk industri

Faldende aktivitet i Euro området smitter af på dansk industri

27. september 2018
Gå til nyhedsoversigt

Optimismen i industrien tog et dyk i september måned, det viser dagens konjunkturbarometer fra Danmarks Statistik. Det skyldes et uheldigt mix af stigende lagre og et fald i produktionsforventningerne. Den samme tendens har vi set i vores nabolande, hvor PMI for industrien i Euro området faldt til det laveste niveau i to år i september måned. Når aktiviteten i vores samhandelslande aftager smitter det naturligt også af på den danske industri, hvor en stor del af produktionen går til eksport.

I serviceerhvervene er der ikke tegn på samme aftagende optimisme, hverken i Danmark eller Euro området. Herhjemme har konjunkturbarometeret ligget stort set fladt siden foråret på et højt niveau. Over sommeren steg andelen af virksomheder indenfor serviceerhvervene der oplevede mangel på arbejdskraft, men problemet ser ud til at være aftaget noget, men der er fortsat 17 pct. af virksomhederne hvor mangel på arbejdskraft udgør et problem.

Til gengæld er der fortsat udbredte problemer med at få den nødvendige arbejdskraft indenfor bygge- og anlægssektoren: knap hver tredje virksomhed melder om mangel på arbejdskraft. På trods af udfordringen med at finde nok hænder, så er ligger det samlede konjunkturbarometer for bygge og anlæg fortsat på et højt niveau.

I detailhandlen er optimismen steget i september måned. Det skyldes et stort hop i forventningen til de kommende måneders omsætning. Efter en varm sommer, hvor det har været svært at lokke kunderne væk fra stranden og ind i butikkerne, så ser vi nu frem mod de store shoppe måneder med Black Friday i november måned og julehandlen i december.

Alt i alt understreger dagens konjunkturbarometre at det går godt i dansk økonomi, men at aktiviteten særligt i industrien er aftaget noget. Trods meldinger om et gradvist strammere arbejdsmarked er optimismen generelt fortsat høj hos virksomhederne og der er ikke tegn på at dansk økonomi er tæt på en overophedning.