Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Dyr benzin trækker inflationen op

Dyr benzin trækker inflationen op

10. juli 2018
Gå til nyhedsoversigt

Forbrugerpriserne steg med 1,1 pct. i juni måned i forhold til samme måned sidste år og årsstigningstakten er dermed uændret fra maj måned. Det er primært prisen på energi, der trækker op i inflationen. I forhold til juni sidste år er det blevet 11 pct. dyrere at fylde benzinslugeren op. Over de seneste uger har olieprisen stabiliseret sig og er altså fortsat på et højt niveau her i juli måned. Skal man en tur ned igennem Europa i bil i sommerferien skal man altså regne med en noget større benzinregning end sidste år.

De højere energipriser kan mærkes i husholdningsbudgettet. En gennemsnitlig familie med børn skal i dag bruge 4500 kr. mere om året. sammenlignet med sidste år, på at købe de samme varer og tjenester. Det skyldes i høj grad udgiften til energi, hvor familien ved det nuværende prisniveau kommer til at bruge 2200 kr. mere om året på energi sammenlignet med prisniveauet i juni sidste år.

Ser vi bort fra energipriserne er den underliggende udvikling i inflationen forsat meget moderat. Forbrugerpriserne eksklusive energi steg med moderate 0,7 pct. i juni måned i forhold til samme måned året før og det er en lidt lavere årsstigningstakt end i maj måned. 

Trods højere energipriser, forventer vi derfor at inflationen som helhed vil være meget moderat i 2018. Vi forventer en samlet inflation på 0,9 pct. i 2018, hvilket faktisk er lidt lavere end i 2017. Dermed kan lønmodtagerne endnu engang glæde sig over en rigtig flot reallønsfremgang i år. Den seneste statistik fra DA viste at lønningerne i 1. kvartal 2018 steg med 2,3 pct. i forhold 1. kvartal året før og der er ikke udsigt til at løninflationen bliver lavere i de kommende kvartaler - tværtimod.

For 2019 forventer vi en noget højere inflation på 1,7 pct. i takt med at øget kapacitetspres skubber priserne opad.