Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Detailsalget er kommet stærkt ind i det nye år

Detailsalget er kommet stærkt ind i det nye år

23. marts 2018
Gå til nyhedsoversigt

Detailsalget steg med 0,5 pct. i februar måned efter en stigning på 1,3 pct. i januar og dermed her detailsalget fået en rigtig stærk start på det nye år. Ser vi over de seneste tre måneder i forhold til de foregående tre er detailsalget steget med 0,7 pct. hvilket er en flot vækstrate. Det er særligt fødevarer og andre dagligvarer som vi har købt mere af, mens salget af beklædning er gået lidt tilbage over de seneste tre måneder.

Dagens tal står dog i kontrast til tallene for dankortomsætningen, der peger i retning af, at privatforbruget tabte lidt af pusten i årets første måneder. De næste par måneder vil vise hvilke en af statistikkerne, der har givet den bedste retningspil for udviklingen.

Der er dog ingen tvivl om, at danskernes økonomi levner plads til et højere forbrug. Vi har i en længere periode været meget forsigtige med at bruge penge og har haft fokus på at nedbringe gæld. Der er plads til at vi slækker lidt på forsigtigheden og der er grundlæggende medvind til privatforbruget fra næsten alle fronter. Lønningerne stiger mere end priserne, beskæftigelsen har pil op og vi kan glæde os over et meget lavt renteniveau og fremgang på boligmarkedet, der betyder stigende friværdier til stadig flere boligejere.

Vi forventer derfor at privatforbruget vil være en væsentlig vækstmotor i dansk økonomi også i år.