Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Danskerne shoppede igennem i maj

Danskerne shoppede igennem i maj

7. juni 2018
Gå til nyhedsoversigt

Friske tal for dankortomsætningen i maj viser at dankortomsætningen steg med 1,3 pct. når man tager højde for normale sæsonudsving, hvilket vidner om en ivrig shoppelyst i det gode maj vejr. Dagens tal er en rigtig god nyhed, da dankortomsætningen har fået en lidt sløv start på året. Dankortomsætningen i årets første fem måneder ligger kun 2 pct. over samme periode sidste år, hvilket ikke er imponerende.

De svage dankorttal i årets første måneder kan dog skyldes, ændringer i måden hvori mobilepay betalinger på internetsider bliver registreret. Mobilepay begyndte sidst i 2017 at udrulle en konto til konto-model til partnerbankerne i mobilepay samarbejdet. Dvs. mobilepay betalinger på danske internetsider nu primært afvikles som konto til konto overførsler, og ikke som dankortomsætning. Dertil kommer at man i januar afskaffede en række gebyrer på andre kreditkort, og det kan have fået danskerne til i højere grad at bruge andre betalingskort end dankortet.

Der er dog ingen tvivl om, at danskernes økonomi levner plads til et højere forbrug. Vi har i en længere periode været meget forsigtige med at bruge penge og har haft fokus på at nedbringe gæld. Der er plads til at vi slækker lidt på forsigtigheden og der er grundlæggende medvind til privatforbruget fra næsten alle fronter. Lønningerne stiger mere end priserne, beskæftigelsen har pil op og vi kan glæde os over et meget lavt renteniveau og fremgang på boligmarkedet, der betyder stigende friværdier til stadig flere boligejere.

Vi forventer fortsat at privatforbruget vil være en væsentlig vækstmotor i dansk økonomi i år.