Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Dansk økonomi i beskeden fremgang

Dansk økonomi i beskeden fremgang

14. august 2018
Gå til nyhedsoversigt

Dansk økonomi voksede med beskedne 0,3 pct. i 2. kvartal i forhold til 1. kvartal, det viser Danmarks Statistiks netop offentliggjorte BNP-indikator. Det følger et 1. kvartal hvor væksten var på 0,4 pct.

Den varme sommer har ført til en nedgang i landbruget og i produktionen i energiforsyningsvirksomhederne, mens det primært er handel og indenlandske tjenester, der trækker op i væksten.

Vi skal selvfølgelig glæde os over at det går fremad, men en buldrende højkonjunktur er det altså ikke. De seneste tre år er BNP steget med lige knap 2 pct. om året, mens det tilsvarende tal for højkonjunkturen i 2004-2006 og 1997-2000 var 3 pct. om året. Efter vores vurdering er der heller ikke udsigt til at væksten kommer op på 3 pct. de kommende to år. Vi forventer at den moderate fremgang fortsætter med BNP-vækst på omtrent 1 pct. i år og knap 2 pct. I 2019.

Tilbageholdenhed hos husholdningerne giver mulighed for at øge privatforbruget de kommende år, uden at det sætter privatøkonomien over styr. Virksomhederne har også et stort opsparingsoverskud, der kan omsættes til investeringer i takt at kapacitetspresset for alvor sætter ind. Derfor forventer vi også at fremgangen i dansk økonomi fortsætter de næste to år, såfremt den globale vækst holder dampen oppe.

Forsigtigheden blandt de danske forbrugere og virksomheder indtil nu, betyder til gengæld at dansk økonomi er relativ robust, og der er endnu ikke opbygget store ubalancer i økonomien. De største risici for væksten ligger udenfor landets grænser. Handelskrigen mellem USA og resten af verden ulmer stadig og øget protektionisme udgør en betydelig risiko for en eksportafhængig økonomi som den danske. Den seneste uro omkring Emerging Markets, særligt Tyrkiet og Rusland, øger også usikkerheden for virksomheder og forbrugere.