Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Dansk økonomi er kommet godt fra start i det nye år

Dansk økonomi er kommet godt fra start i det nye år

30. januar 2018
Gå til nyhedsoversigt

Dagens konjunkturbarometre fra Danmarks Statistik bekræfter billedet af dansk økonomi i fremgang.

Generelt ligger erhvervstilliden på høje niveauer men særligt i bygge-og anlæg har tendensen været opadgående de seneste tre år og konjunkturbarometeret er nu tilbage på det højeste niveau i ti år. Det er da heller ikke nogen hemmelighed at der har været godt gang i hjulene i byggeriet, hvilket også har ført til flaskehalse og mangel på arbejdskraft. Det ser dog ud til at problemet med manglen på arbejdskraft er blevet mindre her i 2018. Fra at hver tredje virksomhed indenfor bygge-og anlæg meldte om mangel på arbejdskraft i andet halvår 2017 er det her i januar 2018 kun hver fjerde virksomhed.

Efter en svær periode igennem 2017 er optimismen i detailhandlen også vokset de seneste fire måneder. I januar steg konjunkturbarometeret yderligere en tand. Det skyldes den flotte julehandel og danskernes shoppelyst på Black Friday, der trækker op i virksomhedernes vurdering af omsætningen over de seneste tre måneder. Til gengæld er forventningerne til de kommende måneders omsætning faldet en del tilbage i januar, hvilket ikke er underligt givet at vi nu er på den anden side af både julehandlen og januarudsalget.

Optimismen i industrien led et knæk i januar drevet af et kollaps i produktionsforventningerne. Det sker på trods af skyhøj industritillid i euroområdet og særligt i vores største samhandelspartner Tyskland buldrer industrien derudaf. Det kan derfor undre, men en del af forklaringen skal nok findes i den stærke krone, der følger af styrkelsen af euroen den seneste tid. Det giver modvind til de eksportorienterede industrivirksomheder, men vi er nu fortsat optimister på dansk industris vegne. Global vækst buldrer derudaf og det vil også komme de danske virksomheder til gode trods modvind fra valutaen.

Sidst men ikke mindst, så går det rigtigt godt for servicesektoren. Optimismen har været stigende igennem 2017 og holdt det høje niveau i januar. Ikke mindst har den almindelige dansker fået flere penge mellem hænderne og vores forbrug er i større og større grad rettet mod serviceydelser - det kan naturligvis mærkes.

Alt i alt tegner konjunkturbarometrene et lyst billede af dansk økonomi, og alt peger på at jobopsvinget fortsætter i år. Efter den sløje vækst i tredje kvartal sidste år forventer vi at se langt bedre vækstrater i fjerde kvartal, og forventer en samlet vækst på 2,0 pct. i år.