Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Dansk økonomi er i god gænge

Dansk økonomi er i god gænge

5. april 2018
Gå til nyhedsoversigt

Den første revision af BNP for 4. kvartal 2017 gav ikke de store ændringer i vækstbilledet. Væksten i 4. kvartal blev revideret en tand ned til 0,9 pct. fra 1,0 pct. mens BNP-væksten for hele 2017 blev revideret et nøk op til 2,2 pct. fra 2,1 pct. hvilket er den højeste vækst siden 2006. En del af dette skyldes dog et ekstraordinært løft til eksporten fra en enkelt betaling i første kvartal, der samlet løfter væksten i 2017 med 0,4 pct. point.

Ser vi på fjerde kvartal er det blandt andet en stor stigning i bilsalget, der trækker væksten op. Salget af biler blev ramt af forhandlingerne omkring registreringsafgiften, der i løbet af tredje kvartal satte en komplet stopper for bilsalget. Bilsalget er dog kommet tilbage og steg med hele 38 pct. i fjerde kvartal efter et fald på 23 pct. i tredje kvartal. Det giver et markant løft til privatforbruget. Ser vi bort fra bilsalget er der nu ikke megen forbrugsfest at spore, med en marginal stigning i forbruget ex biler på 0,1 pct. Det er overraskende givet husholdningernes solide privatøkonomi og det stærke arbejdsmarked. Vi tror at forbrugerne vil smide lidt af forsigtigheden over bord her i 2018 og forventer at forbruget vil være en af vækstmotorerne for dansk økonomi i år.

Lagerinvesteringerne gav et markant løft til væksten i fjerde kvartal på 0,8 pct. point efter et stort fald i tredje kvartal. Virksomhederne valgte i tredje kvartal at imødekomme efterspørgslen ved at nedbringe lagrene fremfor at producere nyt. Men med en efterspørgsel der har pil opad herhjemme og globalt er der i fjerde kvartal blevet produceret på højtryk for at genopbygge lagrene og det har givet et løft til væksten.

Efter en sløj periode for eksporten er det også godt at se at der igen er fremgang i fjerde kvartal. Det er særligt eksporten af tjenester, der er steget med 3,9 pct. mens eksporten af varer har været stort set uændret.

Ser vi frem mod de kommende kvartaler, ser det fortsat fornuftigt ud for dansk økonomi. Optimismen blomstrer hos forbrugerne og væksten i vores samhandelslande er høj. Det giver gode muligheder for den danske eksport og privatforbruget. Herhjemme er optimismen høj, og virksomhederne har tilkendegivet, at de regner med at øge deres investeringer i år. Det giver håb om, at der endelig kan komme gang i erhvervsinvesteringerne, der har haltet igennem opsvinget.

Der er også udsigt til endnu et solidt år for privatforbruget. Danskerne har generelt været forsigtige med at bruge penge, selvom både beskæftigelsen, indkomsterne og formuerne er steget. Derfor står de danske husholdninger med en solid privatøkonomi, og det giver plads til fortsat fremgang i det private forbrug i år.

Vi forventer en BNP-vækst i 2018 på 1,5 pct. hvilket er noget lavere end i 2017. Dette skyldes dog til dels teknik, da det store enkeltstående løft til eksporten i 1. kvartal 2017 trækker ned i vækstraten for 2018.