Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Dansk BNP: Fremgang men ikke en buldrende højkonjunktur

Dansk BNP: Fremgang men ikke en buldrende højkonjunktur

31. maj 2018
Gå til nyhedsoversigt

BNP voksede med 0,4 pct. i årets første kvartal i forhold til fjerde kvartal sidste år og var altså en spids højere end BNP indikatorens bud på 0,3 pct.

Det er særligt en stigning i privatforbruget på 0,9 pct. der trækker væksten op i første kvartal, hvor blandt andet bilsalget var stærkt. Det er lidt overraskende, da andre indikatorer for privatforbruget, såsom detailsalget og dankortomsætningen, har peget på en mere afdæmpet fremgang i årets første måneder.  Det giver håb for, at de seneste svage signaler for privatforbruget måske også skal tages med et gran salt. Derudover bidrager det offentlige forbrug og byggeriet positivt til væksten. I den anden retning trækker et fald i eksporten og investeringerne udenfor byggeriet, samt et negativt træk fra lageropbygningen.

Vi skal selvfølgelig glæde os over at det går fremad, men et buldrende opsving er det altså ikke. De seneste tre år er BNP steget med lige knap 2 pct. om året, mens det tilsvarende tal for højkonjunkturen i 2004-2006 og 1997-2000 var 3 pct. om året. Vi forventer at den moderate fremgang fortsætter med BNP vækst på 1,6 pct. i år og 1,9 pct. I 2019.

Største risici ligger udenfor landets grænser

Til gengæld betyder forsigtigheden indtil nu, at dansk økonomi er relativ robust og der endnu ikke er opbygget store ubalancer i økonomien. Tilbageholdenhed hos husholdningerne giver mulighed for at øge privatforbruget de kommende år, uden at det sætter privatøkonomien over styr. Virksomhederne har også et stort opsparingsoverskud, der kan omsættes til investeringer i takt at kapacitetspresset for alvor sætter ind. Derfor forventer vi også at fremgangen i dansk økonomi fortsætter de næste to år, såfremt den globale vækst holder dampen oppe.

De største risikofaktor for dansk økonomi ligger i øjeblikket udenfor landets grænser. Uroen omkring Italien og hele eurozonens fremtid kan sætte sig i virksomhedernes og forbrugernes tro på fremtiden og det vil også ramme dansk økonomi. Handelskrigen mellem USA og Kina ulmer stadig og øget protektionisme udgør også en betydelig risiko for en eksportafhængig økonomi som den danske.