Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Dankortomsætningen stod stille i årets første måneder

Dankortomsætningen stod stille i årets første måneder

Det har været en sløj start på året for privatforbruget. Dankortomsætningen faldt med 0,2 pct. fra marts til april når man tager højde for almindelige sæsonudsving, og dermed føjer april måned sig til rækken af skuffende tal for danskernes lyst til at svinge dankortet i år. Efter et flot fjerde kvartal, hvor danskerne storshoppede i forbindelse med Black Friday, er dankortomsætningen faldet med 0,7 pct. i første kvartal og den svage udvikling er altså fortsat ind i april måned.

Tallene skal dog tages med et lille forbehold. Fra januar i år afskaffedes en række gebyrer på andre kreditkort og det kan have fået danskerne til i højere grad at bruge andre betalingskort end dankortet. Når det er sagt, så viser data for detailomsætningen også svaghed i årets første måneder.

Der er dog ingen tvivl om, at danskernes økonomi levner plads til et højere forbrug. Vi har i en længere periode været meget forsigtige med at bruge penge og har haft fokus på at nedbringe gæld. Der er plads til at vi slækker lidt på forsigtigheden og der er grundlæggende medvind til privatforbruget fra næsten alle fronter. Lønningerne stiger mere end priserne, beskæftigelsen har pil op og vi kan glæde os over et meget lavt renteniveau og fremgang på boligmarkedet, der betyder stigende friværdier til stadig flere boligejere.

Trods det der indtil videre ligner en lidt sløj start på året, forventer vi fortsat at privatforbruget vil være en væsentlig vækstmotor i dansk økonomi i år.