Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Beskæftigelsen buldrer derudaf

Beskæftigelsen buldrer derudaf

22. januar 2018
Gå til nyhedsoversigt

Der er lagt i kakkelovnen til en rigtig flot BNP-vækst i fjerde kvartal sidste år og det afspejler sig også i jobvæksten. Alene i november måned kom der 6.100 flere i beskæftigelse og det er et godt stykke over gennemsnittet for de foregående 12 måneder, der ligger på 3.900 personer om måneden. Arbejdsmarkedet ser altså ud til at være kommet ind i 2018 med fuld fart på.

Beskæftigelsen er nu blot 3.300 personer fra toppunktet tilbage i april 2008, men det er langt fra alle brancher, der har oplevet den samme fremgang. Mens der er kommet 73.500 færre ansatte i industrien og 8.600 færre indenfor finansiering og forsikring siden april 2008, er beskæftigelsen indenfor erhvervsservice steget med knap 28.000 personer og indenfor handel og transport med 13.500. Højdespringeren er offentlig administration, undervisning og sundhed hvor antallet af beskæftigede er hele 32.300 højere end i april 2008.

Selvom det er blevet mere tydeligt, at det for nogle virksomheder er svært at skaffe den nødvendige arbejdskraft, så er der ikke tegn på en egentlig overophedning af arbejdsmarkedet her og nu. Lønstigningerne er fortsat moderate, men dog stigende i fx byggeriet, hvor manglen på arbejdskraft er mest udtalt.

Det moderate lønpres skyldes i høj grad, at arbejdsstyrken vokser løbende, som følge af allerede vedtagne jobreformer og tilgang af udenlandsk arbejdskraft. Det tager tilsammen toppen af presset på arbejdsmarkedet. Stort set alle indikatorer for dansk økonomi peger opad lige nu, og vores forventning er, at jobfremgangen fortsætter i år, men i et roligere tempo. Et gradvist strammere arbejdsmarked og større udfordringer med at få udenlandsk arbejdskraft fra Østeuropa, lægger en naturlig dæmper på jobvæksten. Derudover ser vi også et større fokus på investeringer ude i virksomhederne og det kan være med til at løfte produktiviteten og lette behovet for yderligere arbejdskraft.