Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Øgede investeringer holder væksten oppe

Øgede investeringer holder væksten oppe

29. juni 2018
Gå til nyhedsoversigt

Danmarks Statistik har netop udgivet deres reviderede tal for BNP i første kvartal 2018. BNP voksede med 0,4 pct. i årets første kvartal i forhold til fjerde kvartal sidste år og var altså helt på linje med deres tidligere bud.

Det er særligt en stigning i privatforbruget på 0,8 pct. der trækker væksten op i første kvartal, hvor blandt andet bilsalget var stærkt.

Investeringerne bidrager mere end først antaget, og det godt nyt da det vil være med til at forlænge opsvinget. Investeringerne steg med 2,2 pct. i årets første kvartal, og det er en opjustering på 2,3 procentpoint, der særligt er drevet af øget boligbyggeri og maskininvesteringer.

På trods af øgede investeringer ændres BNP væksten ikke da eksporten er blevet revideret lidt ned og importen revideret lidt op, hvilket gør at BNP ikke vokser mere end først antaget.

Vi skal selvfølgelig glæde os over at det går fremad, men et buldrende opsving er det altså ikke. De seneste tre år er BNP steget med lige knap 2 pct. om året, mens det tilsvarende tal for højkonjunkturen i 2004-2006 og 1997-2000 var 3 pct. om året. Vi forventer at den moderate fremgang fortsætter med BNP vækst på 1,6 pct. i år og 2 pct. I 2019.

Største risici ligger udenfor landets grænser

Til gengæld betyder forsigtigheden blandt de danske forbrugere indtil nu, at dansk økonomi er relativ robust, og der endnu ikke er opbygget store ubalancer i økonomien. Tilbageholdenhed hos husholdningerne giver mulighed for at øge privatforbruget de kommende år, uden at det sætter privatøkonomien over styr. Virksomhederne har også et stort opsparingsoverskud, der kan omsættes til investeringer i takt at kapacitetspresset for alvor sætter ind. Derfor forventer vi også at fremgangen i dansk økonomi fortsætter de næste to år, såfremt den globale vækst holder dampen oppe.

De største risikofaktor for dansk økonomi ligger i øjeblikket udenfor landets grænser. Handelskrigen mellem USA og Kina ulmer stadig og øget protektionisme udgør en betydelig risiko for en eksportafhængig økonomi som den danske.