Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
115 tvangsauktioner i juli

115 tvangsauktioner i juli

4. august 2022
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at der i juli blev bekendtgjort 115 tvangsauktioner, når der tages højde for sæsonudsving. Det er en beskeden stigning fra 105 i juni. Det bringer totalen for årets første syv måneder op på beskedne 731 tvangsauktioner, hvilket giver et gennemsnit på 104 om måneden. Det er det laveste gennemsnit siden 2006.

Sidst vi så tvangsauktioner på de her lave niveauer var i tiden lige op til finanskrisen i 2006 og 2007, hvor de første syv måneder bød på henholdsvis 720 og 737 tvangsauktioner. De tilsvarende syv måneder i 2021 bød på 818 tvangsauktioner.

Meget få boliger endte på tvangsauktion i juli. Det er en yderst positiv nyhed i en tid, hvor medvind på boligmarkedet er vendt til modvind. Det lave niveau for tvangsauktionerne sætter en tyk streg under, at boligejerne samlet set fremstår robuste og velpolstrede med høj jobsikkerhed og høje formuer. Det vider også om, at såfremt enderne har haft svært ved at mødes i budgettet, så har det været lettere at sælge boligen i fri handel.

Boligmarkedet står aktuelt i en ny og mere udfordrende tid. For eksisterende boligejere er det især markant højere priser på energi og fødevarer, men nu i stigende grad også generelt højere priser i samfundet, som bider på boligejernes budgetter. Har man samtidig som boligejer et lån med variabel rente, så rammer de stigende renter også privatøkonomien.

Når det bliver dyrere at være boligejer, og også mere end hvad indkomsterne stiger med, så øges risikoen for, at tvangsauktionerne på sigt kan pege op. Vi forventer dog ingen kraftige stigninger i tvangsauktionerne på det lidt længere sigte, selvom det aktuelle omkostningsbillede kan være med til at vende pilen opad. Det skal ses i sammenhæng med, at danskernes privatøkonomi som helhed er bundhamrende solid i øjeblikket med velpolstrede formuer og høj jobsikkerhed.

Såfremt højere renter, højere forbrugerpriser og en potentielt stigende ledighed senere på året skulle give et løft til tvangsauktionerne, så går der typisk en rum tid, inden det kan læses i antallet af tvangsauktioner. Typisk vil man først se en stigning i boligejernes såkaldte restanceprocent, som er manglende betaling på realkreditlån, og det har vi på ingen måde set endnu. Derudover vil mange boligejere ty til andre nedskæringer i budgettet, før boligposten kommer i spil som sidste udvej.