Vismændene øger forventningerne til boligmarkedet

Boligejerne har udsigt til knap 400.000 kr. i øget friværdi

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Rentetilpasningsauktion: Et mulehår fra F1-renter i positivt terræn

En frisk prognose fra vismændene viser, at de forventer, at boligpriserne vil stige med 13,8 procent i år og 4,5 procent næste år. Tilbage i oktober forventede vismændene en bo­lig­pris­stig­ning i år på 3 procent, hvorfor der i den grad er tale om en opjustering. Ifølge prognosen vil et typisk dansk parcelhus på 140 kvadratmeter, som i 2020 kostede 2.072.000 kr., blive 286.000 kr. dyrere i år, og 106.000 kr. dyrere næste år. Samlet set vil boligejeren altså kunne se frem til en værdistigning på 392.000 kr. over perioden.

Næsten 14 procent bo­lig­pris­stig­ning i år lyder voldsomt, og det er det også, men det er vigtigt at huske, at der er tale om et årsgennemsnit. Da boligmarkedet er spurtet ind i 2021, så ville uændrede boligpriser herfra give en gennemsnitlig årsvækst på 10,3 procent. Vismændene forventer derfor, at priserne fortsat vil stige, men i et væsentlig lavere tempo resten af året. Det er en vurdering, som vi er helt enige i.

Vi er også optimistiske omkring boligmarkedets udsigter, men ser priserne stige i et væsentlig lavere tempo herfra. En vigtig forudsætning i vores prognose er dog, at boligudbuddet vil stige den kommende tid, og tage luft ud af markedet.

Det går for stærkt på boligmarkedet i øjeblikket, men det er både vores og vismændenes forventning, at bo­lig­pris­stig­nin­ger­ne selv vil finde et lavere leje. De nyeste tal fra Boligsiden viser, at huspriserne i dag ligger 14,3 procent højere end sidste år. Den kraftige prisstigning betyder, at priserne særligt i og omkring de store byer er kommet op i et leje hvor færre vil og kan være med. Det vil være med til at lægge en dæmper på den fremtidige prisudvikling, der også dæmpes af ren­testig­nin­ger.

Selvom priserne er steget voldsomt det sidste år, så er priserne dog ikke kommet ude af trit den økonomiske virkelighed, men afspejler flere år med faldende renter og stigende indkomster. Ser vi på kreditvæksten er den også meget afdæmpet, og vi har igennem flere år strammet lånereglerne. Alt i alt betyder det, at boligmarkedet er grundlæggende robust.

Relaterede artikler