Udbuddet af boliger ligger stille

Det medfører, at markedet bærer på en iboende risiko for nye markante prisstigninger ved tiltagende efterspørgselspres.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Realkreditinstitutterne gav 22.153 lånetilbud i september

Nye tal fra Boligsiden viser, at udbuddet af boliger ligger stille. Ved indgangen til november er der i alt 36.565 boliger til salg. Det er tæt på uændret og en ændring på blot 221 færre end for en måned siden. Udbuddet af boliger har ligger stort set fladt gennem de seneste fire måneder nu. Sammenlignet med for et år siden, er der i dag knap 3.700 færre boliger til salg.

Det er et helt utrolig stillestående boligudbud, som vi ser i øjeblikket. Det har ligget bomstille i fire måneder nu. Det er lidt ærgerligt, eftersom udbuddet er nær det laveste i 15 år, og hvor det altså også midlertidig har stabiliseret sig for nu.

Det ekstremt lave udbud har allerede været en markant bidragsyder til de kraftigt stigende boligpriser gennem det seneste år. Den massive bo­li­g­ef­ter­spørgsel har simpelthen været højere end udbuddet, og det har udmøntet sig i en kraftig prisudvikling. Det fortsat lave udbud efterlader derfor et boligmarked, som er udsat i forhold til nye kraftige prisstigninger, såfremt efterspørgslen skulle tage til igen. Boligkøberne har fortsat få boliger at vælge mellem, og jeg havde meget gerne set udbuddet være endnu højere, end det er i øjeblikket.

Selvom vi ikke forventer en ny eksplosion i hverken efterspørgsel eller priser, så må vi alligevel konstatere, at markedet bærer på en iboende risiko for nye markante prisstigninger ved tiltagende ef­ter­spørgselspres. Pris­ud­vik­lin­gen og han­del­sak­ti­vi­te­ten er dog faldet til ro efter en hæsblæsende periode tidligere på året, og vores ho­ved­for­vent­ning er da også, at det langsommere tempo har bidt sig fast. Pris­stig­nin­ger­ne har de seneste måneder været de langsomste i knap halvandet år. Det samme ser vi hos han­del­sak­ti­vi­te­ten, som også er faldet til det laveste i næsten halvandet år. Priserne stiger dog stadigvæk, og han­del­sak­ti­vi­te­ten er ganske høj. Så det er ikke et boligmarked i tomgang, men nærmere et boligmarked, som minder om mere normale tider før cor­o­na­ha­stig­he­den.

Baggrunden for den langsommere hastighed på boligmarkedet er, at mange har fået opfyldt boligdrømmen gennem det seneste år. Samtidig spiller genåbningen og en normalisering af samfundet også en rolle, da det trækker en del af de positive coronaeffekter ud af boligmarkedet. Hertil er renterne steget og gjort boligkøbet dyrere, mens der er færre som har råd og formentlig også lyst til at være med på et boligmarked, som generelt er blevet dyrere ovenpå de kraftigt stigende priser.

Ser vi på de enkelte boligtyper, så står der i dag 25.388 huse til salg. Det er stort set uændret i forhold til for en måned siden, men 9% færre end for et år siden. Også for lejligheder er der tale om et tæt på stillestående udbud i forhold til for en måned siden med i alt 6.403 lejligheder til salg. Det er også stort set det samme som for et år siden. Markedet for sommerhuse har derimod oplevet at fald den seneste måned på 4%, så der i dag står 4.774 sommerhuse til salg. Det er dog helt normalt, at udbuddet af sommerhuse peger ned i løbet af efteråret, men også sammenlignet med sidste år er udbuddet faldet markant med i alt 17%.

Relaterede artikler