Udbuddet af boliger falder for 11. måned i træk - ikke tidligere set

Udbudsfaldet gælder for alle boligtyper.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Bolighandlerne buldrer videre - sidste uge bød på højeste hussalg under coronakrisen

Nye tal fra Boligsiden viser, at boligudbuddet falder for 11. måned i træk, efter pilen igen pegede ned i februar. I løbet af februar måned faldt udbuddet med næsten 1.400 boliger, så der ifølge Boligsidens tal nu står 32.994 boliger til salg. Det er det laveste i 15 år. For et år siden var udbuddet tæt på 48.000.

Udbudsfaldet gælder for alle boligtyper. I februar faldt udbuddet af huse med 3,2%, så der i dag står 24.039 huse til salg. Lej­lig­heds­ud­bud­det faldt i februar med 3,4%, hvilket bringer det samlede antal udbudte lejligheder ned på 4.971. Antallet af udbudte sommerhuse faldt med 9,1% i februar, så der er 3.984 sommerhuse med et Til salg-skilt i forhaven. Februar plejer sædvanligvis at være lidt af en status quo med lille pil op i udbuddet, så dette års fald skiller sig bestemt ud.

Det her er helt usædvanligt, og for første gang nogensinde ser vi, at boligudbuddet falder 11 måneder i træk. Det er unægtelig blevet sværere at være boligkøber med færre boliger, og priser som er steget mærkbart gennem det seneste år. Det har været en voldsom udvikling, og det nye fald i boligudbuddet er blot ekstra kul til et boligmarked, som i forvejen buldrer derudad. Paradoksalt nok er det faldende udbud ikke et resultat af til­ba­ge­hol­den­de sælgere, da der kommer flere nye annoncer end normalt. Det er derimod et resultat af meget sultne købere, som æder alt nyt bytte og mere til, som lander på mæglernes hylder.

Og netop det dykkende udbud i kombination med en køberskare, som lader til være umættelig, er en farlig cocktail for et boligmarked, der i forvejen bevæger sig i for høj fart. Et stigende udbud skulle gerne være med til at give lidt luft til et presset boligmarked, men det er altså det modsatte, som sker lige nu. Det går i vores optik for stærkt på boligmarkedet i øjeblikket. Dog er priserne ikke kommet ud af trit med virkeligheden, når vi sammenligner med andre dele af økonomien, som indkomster og renter. Men risikoen for, at boligmarkedet bevæger sig ud af virkelighedens rammer, stiger, jo længere tid den nuværende hastighed holder ved. Vi forventer, at udbuddet igen vil pege op gennem foråret og fungere som en ventil til at lukke lidt luft ud af markedet. Sker det ikke, så øges risikoen for, at priserne begynder at gå ud af takt med virkeligheden, men det er altså ikke der vi er endnu.

I forhold til februar sidste år er udbuddet af huse dykket med 26% og lejligheder med 28%. Voldsomst er det gået for sig på som­mer­hus­mar­ke­det, hvor antallet af Til salg-skilte i som­mer­hu­s­om­rå­der­ne er mere end halveret med et fald på knap 52% siden sidste år. Ser vi på pris­ud­vik­lin­gen, så er priserne siden sidste år steget med henholdsvis 7,6%, 10,3% og 10,9% for huse, lejligheder og sommerhuse.

Relaterede artikler