Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Trods buldrende boligmarked er udlånsvæksten yderst moderat

Trods buldrende boligmarked er udlånsvæksten yderst moderat

25. marts 2021
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Nationalbanken viser, at de danske boligejere ved indgangen til marts samlet set havde realkreditlån i boligen for 1.554 mia. kr. Det er en stigning på 43 mia. kr. i forhold til for et år siden, hvilket svarer til en stigning på knap 3%. Det er i sig selv en yderst moderat udlånsstigning, særligt set i lyset af den buldrende aktivitet, som der er på boligmarkedet.

Stigningen i danskernes realkreditlån skyldes desuden helt og alene de fastforrentede lån, som er steget med 76 mia. kr. gennem det seneste år. Omvendt er de variabelt forrentede lån i mærkbar tilbagegang og reduceret med mere end 32 mia. kr. i samme periode.

Med et boligmarked der buldrer derudaf, så er der sikre toner fra lånefundamentet under boligmarkedet, hvor kreditvæksten på ingen måde er taget synderligt til. Det kan virke lidt bemærkelsesværdigt, at udlånet ikke stiger mere med et boligmarked i den aktuelle hastighed, men det betyder altså, at boligmarkedets prisstigninger ikke i voldsom grad er drevet af kreditvækst. Hertil er udlånsvæksten udelukkende drevet af de fastforrentede lån. De fastforrentede låns popularitet resulterer i et mere robust boligmarked, som i langt højere grad kan modstå fremtidige rentestigninger, som typisk vil give modvind til boligmarkedet. Jeg synes, det er positivt at se i det aktuelle marked, som ellers er begyndt at drage sig opmærksomhed med sin nuværende hastighed.

De danske boligejere har i dag fastforrentede lån for 833 mia. kr., mens de har variabelt forrentede lån for 721 mia. kr. Det betyder, at de fastforrentede lån i dag står for knap 54% af danskernes lån. For et år siden var det lige under halvdelen med en andel på 50%. Skruer vi tiden tilbage til 2014, var andelen under 34%. Dog ser vi en lille stigning i de afdragsfrie lån, som i dag står for knap 45% af boligejernes lån. Andelen bundede sidst i midten af 2020 med lige under 44%.

Fremgangen i fast rente komme ikke mindst på baggrund af de ekstremt lave, som har øget attraktiviteten ved at binde renten på et lavt niveau, eftersom rentefaldet især har været forbeholdt de fastforrentede lån. Samtidig er bidragssatserne steget mest på variabelt forrentede lån, mens også flere myndighedstiltag har påvirket til udviklingen mod de fastforrentede lån.