Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Prisen på byggematerialer stiger kraftigt

Prisen på byggematerialer stiger kraftigt

8. september 2021
Gå til nyhedsoversigt

Friske tal fra Danmarks Statistik viser, at omkostningerne ved at bygge en bolig var 2,1% højere i 2. kvartal sammenlignet med 1. kvartal. Ser vi over det seneste år er byggeomkostningerne nu steget med 3,0%, hvilket er den højeste stigningstakt siden 2012.

Det er særligt omkostningerne til materialer, som stiger udover det normale. Omkostningerne til materialer steg i 2. kvartal med 3,1%, hvilket er den højeste stigningstakt i 9 år. Det samlede byggeomkostningsindeks er baseret på omkostningerne ved opførelsen af enfamiliehuse og etagebyggeri.

Det er blevet 3% dyrere at bygge en bolig det seneste år. Det er den højeste stigningstakt i 9 år, og pilen peger altså markant op i 2. kvartal for byggeomkostningerne. Det er i særlig grad materialerne, som er blevet dyrere, mens vi endnu har i vente at se lønomkostningerne stige mere end normalt. Der er ingen tvivl om, at der er travlt i byggeriet, hvor der er meldinger om mangel på arbejdskraft og generel travlhed i branchen.

Manglen på arbejdskraft er de seneste måneder steget markant, og de seneste tal viser, at 43% af virksomhederne indenfor bygge og anlæg melder om mangel på arbejdskraft, hvor tallet lød på 11% i begyndelsen af krisen. Også antallet af virksomheder, som melder om mangel på materialer, er steget i de seneste måneder, hvor ca. 20% af virksomhederne indenfor byggeriet melder om produktionsbegrænsninger som følge af mangel på materialer.

I dagens tal mangler vi tilmed de mange renoverings- og byggeprojekter, som danskerne har kastet sig over det seneste år under coronakrisen. Her har det seneste år budt på et skyhøjt antal bolighandler, hvor en del danskere ofte skal benytte en håndværker i forbindelse med at klargøre boligen til salg samt gøre sin egen nye bolig indflytningsklar.