Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Prisen på at bygge bolig stiger med højeste fart i 14 år

Prisen på at bygge bolig stiger med højeste fart i 14 år

8. december 2021
Gå til nyhedsoversigt

Friske tal fra Danmarks Statistik viser, at omkostningerne ved at bygge bolig var 1,3% højere i 3. kvartal sammenlignet med 2. kvartal. Ser vi over det seneste år er byggeomkostningerne steget med 4,8%. Det er den højeste årlige stigningstakt siden 2007. Det samlede byggeomkostningsindeks er baseret på omkostningerne ved opførelsen af enfamiliehuse og etagebyggeri.

Det er især omkostningerne til materialer, som trækker de samlede byggeomkostninger op. Omkostningerne til materialer steg således med 5,6% i 3. kvartal i forhold til samme kvartal sidste år. Det er den højeste stigningstakt i 14 år. Lønomkostningerne stiger også med 3,2% i 3. kvartal målt mod samme tid året før, hvilket også er højere end i de foregående kvartaler, men som dog samtidig ikke er en voldsom stigning historisk set.

Vi er i øjeblikket vidne til den højeste omkostningsstigning i at bygge bolig i 14 år. Det er især omkostningerne til materialer, som trækker op, mens lønningerne endnu holder sig nogenlunde i skindet, om end de også har pil opad. Det går stærkt i byggeriet, hvor meldingerne om mangel på materialer og arbejdskraft er steget markant året igennem, og det smitter af på, hvor meget danskerne skal have op af lommen, når de bygger bolig.

De seneste tal viser, at 42% af virksomhederne indenfor bygge og anlæg melder om mangel på arbejdskraft. Også antallet af virksomheder, som melder om mangel på materialer, er steget i de seneste måneder, hvor 26% af virksomhederne indenfor byggeriet melder om produktionsbegrænsninger som følge af mangel på materialer.

I dagens tal mangler vi tilmed de mange renoverings- og byggeprojekter, som danskerne har kastet sig over det seneste år under coronakrisen. Under krisen har vi set bolighandlerne stryge afsted på et højt niveau, hvor en del danskere ofte skal benytte en håndværker i forbindelse med at klargøre boligen til salg samt gøre sin egen nye bolig indflytningsklar.