Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Maj bød på 21.007 lånetilbud fra realkreditten

Maj bød på 21.007 lånetilbud fra realkreditten

11. juni 2021
Gå til nyhedsoversigt

Morgenfriske tal fra Finans Danmark viser, at virksomheder og boligejere modtog 21.007 lånetilbud fra realkreditinstitutterne i maj. Heraf er der givet ca. 8.200 lånetilbud målrettet boligkøb og ca. 2.100 lånetilbud til nybyggeri. Det høje niveau af lånetilbud til boligkøb og nybyggeri fra de første måneder af året fortsætter altså i maj.

Der er høj hastighed på boligmarkedet i øjeblikket. Når købsaftalen er underskrevet valfarter boligkøberne i realkreditinstitutterne for at få finansieret boligen, hvilket kaster et lånetilbud af sig. Og det betyder, at antallet af lånetilbud til netop nybyggeri og boligkøb befinder sig på et aktuelt højt niveau.

Ser vi mod det samlede antal lånetilbud, så er vi milevidt fra rekordernes tid, da det øjeblikkelige renteniveau ikke giver anledning til nedkonverteringer, som er det der virkelig kan rykke i antallet af lånetilbud. Renterne har haft vedvarende pil op siden 2020 blev til 2021, hvor året startede ud med et 30-årigt fastforrentet lån til en rente på 0,5% og en kurs på 98. I dag lyder renten på 1,5% til en kurs i omegnen af 98,3. Med andre ord er det blevet ca. 250 kr. dyrere hver måned efter skat at låne 1 million kr., hvis vi sammenligner renten ved årsskiftet med i dag. I en historisk kontekst er der dog stadig tale om et lavt renteniveau.

Også i den kommende tid, vil det styrende element for antallet af lånetilbud være boligmarkedet, hvor farten stadig vil være høj. Med det nuværende renteniveau er nedkonverteringer en saga blot og vil ikke bidrage væsentligt til antallet af lånetilbud. Skulle der komme perioder med rentefald, så vil det også kunne sende antallet af lånetilbud op, hvor vi dog skal huske på, at mange allerede har klaret nedkonverteringen ved tidligere lejligheder.