Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Boligmarkedet lægger handelsrekord bag sig

Boligmarkedet lægger handelsrekord bag sig

30. juli 2021
Gå til nyhedsoversigt

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der blev solgt 6.004 huse og 1.867 ejerlejligheder i maj. Det er så godt som status quo sammenlignet med april, men det betyder samtidig, at boligmarkedet endegyldigt lægger den historiske og tårnhøje handelsaktivitet i marts bag sig, som ligner en enlig svale. I maj var der således i alt 7.871 handler med huse og lejligheder mod 7.873 i april, mens der var 9.644 handler i marts.

Antallet af bolighandler er gået et plateau ned efter toppen i marts, som næsten kan sammenlignes med tinden på Mount Everest. Det er en god ting, at der kommer lidt mere ro over markedet, da boligmarkedet har løbet i et alt for højt tempo i en tid, og neddroslingen i handelsaktiviteten er derfor kærkommen. Det er dog ikke sådan, at bunden er gået ud på markedet, og aktiviteten er fortsat til den høje side. Vi forventer, at det stilner yderligere af over den kommende tid. Lidt lavere handelsaktivitet og prisstigninger i et lavere tempo vil præge markedet, som altså vil falde mere til ro, og der er der flere årsager til.

Sammen med handelstallene er der også offentliggjort nye tal for boligpriserne, som fortsætter i vejret. I maj steg huspriserne med 1,0%, mens lejlighedspriserne steg med 1,4%. Dermed er hus- og lejlighedspriserne i dag 14,0% og 12,5% højere sammenlignet med for et år siden. Det er enorme årlige prisstigninger på boligmarkedet, men vi hæfter os samtidig ved, at årsstigningstakten er aftaget en anelse. Toppen blev ramt i marts med årlige prisstigninger for huse og lejligheder på henholdsvis 16,3% og 14,2%.

 

Den senest tid har budt på med faldende handelsaktivitet og et udbud, som endelig er begyndt at stige. Udbuddet er steget gennem de forgange 3 måneder nu, og det vil bidrage til at lægge låg på prisstigningerne. Samtidig er renteniveauet højere i dag end for et halvt år siden, og det vil også trække luft ud af et presset boligmarked. Herudover taler genåbning og muligt politisk indgreb også for en afdæmpning på markedet.

Det seneste år har været præget af en cocktail af høj handelsaktivitet og et brat faldende udbud, hvilket har drevet prisstigningerne markant i vejret til det højeste siden tiden op mod finanskrisen. Men det billede ser nu ud til at blegne en anelse med den lidt lavere aktivitet og svagt stigende udbud.