Udbuddet rasler ned og antallet af udbudte lejligheder er rekordlavt

Det kraftigt faldende udbud har betydet, at boligmarkedet i dag er sælgers marked.

Højeste antal lånetilbud fra realkreditten i 12 måneder

Friske tal fra Finans Danmark viser, at der ved udgangen af oktober stod 27.207 huse til salg og 5.887 lejligheder til salg – det betyder, at der i statikkens levetid, som går tilbage til 2004, aldrig har været så få lejligheder til salg som nu. Udbuddet af huse og lejligheder falder med henholdsvis 2,7 og 3,5 procent i oktober. Det er helt normalt, at vi ser et faldende boligudbud i oktober, men dagens bevægelser overgår det normale, og det vidner om den massive fart der i øjeblikket er på boligmarkedet.

Ser vi over det sidste år, så er der i dag 21,3 procent færre huse til salg, mens der er 25,3 procent færre lejligheder til salg. Boligmarkedet har altså været igennem en rivende udvikling det seneste år, hvor boligerne bliver revet væk fra markedet. Vi skal tilbage til 2006 for sidst at have set så få huse til salg, mens udbuddet af lejligheder aldrig har været lavere i statistikkens levetid.

Den kraftige udvikling på boligmarkedet skyldes mere en øget købelyst end til­ba­ge­hol­den­de sælgere. Forklaringen på de mange ivrige boligkøbere skal blandt andet findes i tiden før corona. Før krisens indtræden var der rigtig godt gang i dansk økonomi, og det havde der været længe. Beskæftigelsen var som resultat steget, og det var danskernes lønninger også. Kombineret med faldende renter skabte det de helt rigtige betingelser for boligmarkedet, som har oplevet fremgang i mange år efterhånden. Det billede gælder sådan set stadig for boligmarkedet, da krisens karakter har betydet, at det ikke er de typiske boligkøbere, der er ramt af fx arbejdsløshed, og derfor har boligmarkedet kunne køre videre, næsten som om intet var hændt.

Det kraftigt faldende udbud har betydet, at boligmarkedet i dag er sælgers marked. Når boligudbuddet falder så hurtigt, som vi har set det seneste år, sætter det boligsælgerne i en yderst gavnlig position, da det giver dem bedre for­hand­lings­kort på hånden, og mulighed for at sætte udbudsprisen op. Det kan vi også se, boligsælgerne udnytter. Udbudspriserne er over det sidste år steget med 4,3 procent for huse og 7 procent for lejligheder.

Så længe udbuddet fortsætter med at være på de niveauer vi i øjeblikket er vidne til, så er risikoen for prisfald også forsvundet på trods af en dyb økonomisk krise. Det nuværende lave udbud kan faktisk være med til at sende boligpriserne op den kommende tid.

Sommerhuse er fortsat populære

Udbuddet af sommerhuse falder i oktober med 8,5 procent, og ligger derved 40,6 procent lavere end samme tid sidste år. I alt er der 5.585 sommerhuse til salg. Hvor boligmarkedet generelt har løbet hurtigt, har som­mer­hus­mar­ke­det spurtet afsted det seneste år. Det skyldes blandt andet flere år med realøkonomisk fremgang, men også at udsigten til ferie herhjemme gav mange potentielle som­mer­hus­kø­be­re det sidste skub til at virkeliggøre drømmen.

Ser vi på pris­ud­vik­lin­gen, er det faldende sommerhusudbud ikke gået sælgernes næse forbi. Gennemsnitligt sættes sommerhusene nu til salg til 8,6 procent højere priser end sidste år. Det er en voldsom stigning, men det er vigtigt at huske, at der også før coronakrisen var virkelig godt gang i som­mer­hus­mar­ke­det, hvorfor vi ikke ser pris­stig­nin­ger­ne som uholdbare.

Relaterede artikler