Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Størstedelen af landets boligejere fik glæde af stigende boligpriser i 2019

Størstedelen af landets boligejere fik glæde af stigende boligpriser i 2019

10. januar 2020
Gå til nyhedsoversigt

Her til morgen er der for første gang offentliggjort tal for 2019 som helhed over prisudviklingen på boligmarkedet. Det er Boligsiden, som står bag, og konklusionen er klokkeklar: det har været et rigtig godt år på boligmarkedet. Ved udgangen af 2019 er huspriserne på landsplan 3,8% højere sammenlignet med, da vi gik ind i året, og værd at hæfte sig ved er huspriserne steget i samtlige 11 landsdele. Samtidig er lejlighedspriserne steget 3,4%, mens sommerhuspriserne er banket i vejret med hele 8,1%.

Appetitten på boligkøb skyldes, at køberne som helhed har fået bedre kort på hånden gennem 2019. En mærkbar vitaminindsprøjtning kommer fra rentefaldet, hvor renten på et fastforrentet lån faldt fra 2% til 1%, som gør finansieringen billigere. Hertil er rekordmange i beskæftigelse, og samtidig stiger reallønningerne pænt.

Effekten af de meget gunstige vilkår for boligkøb vil ebbe en anelse ud i løbet af 2020, og vi forventer ikke, at prisstigningerne i år kommer op på niveau med sidste år. På huse forventer vi prisstigninger på 3%, uændrede lejlighedspriser, mens sommerhuspriser skal stige med i omegnen af 4% det kommende år.

Husejere er blevet 75.000 kr. rigere - størst gevinst til københavnere

I gennemsnit koster et hus på 140 kvm i dag lige på den gode side af 2 mio. kr., hvor prisen i 2019 er steget halvrundt regnet med 75.000 kr. Man kan på den måde tale om, at en boligejer med et hus på 140 kvm i gennemsnit er blevet 75.000 kr. rigere i 2019. Det er vel at mærke ikke penge i hånden, men altså på papiret en stigning i boligformuen. Det dækker imidlertid over store regionale forskelle.

Husejere i Københavns by og omegn kan konstatere den største stigning, hvor prisen er steget med knap 170.000 kr. på et enkelt år for huset på 140 kvm. Bevæger vi os væk fra ud fra Hovedstaden, så er priserne i Nordsjælland og Østsjælland steget lige på den gode side af 100.000 kr. De laveste prisstigninger må husejerne derimod se i øjnene i Vestjylland og Syd- Vestsjælland, hvor priserne er steget med mindre end 40.000 kr. De øvrige landsdele, som omfatter Bornholm, Fyn, Sydjylland, Østjylland og Nordjylland, ligger i midterfeltet med prisstigninger på 50-100.000 kr.

De største procentvise prisstigninger er i Nordjylland, Sydjylland og på Bornholm. Her er priserne sigtet op med i omegnen af 5-7%. Zoomer vi ind fra landsdele til kommuner, så har tre ud af fire kommuner oplevet stigende huspriser i 2019.

Lejligheder genfandt melodien og sommerhuse er storform

Lejlighederne har i den grad genfundet melodien, hvor priserne er 3,4% højere ved udgangen af 2019 end ved indgangen til året.

Det markante rentefald har om noget givet et hjælpende skub til lejlighedsmarkedet efter en hel del modvind ellers ramte lejlighedsmarkedet bestående af strammere lånekrav, meget nybyggeri samt et prisniveau, hvor færre ønsker at købe bolig. Modvinden formåede at sende priserne ned fem måneder i streg, men flade og faldende priser blev vendt til nye prisstigninger henover efteråret. Prisstigningstakten er dog fortsat langt fra de foregående år.

Sommerhusmarkedet er en historie for sig selv, og det er også her, priserne stiger mest med en prisstigning på mere end 8% i 2019. Rentefaldet hjælper godt på vej, og samtidig falder udbuddet pænt, som også er med til at løfte priserne, foruden de gode takter for økonomien med beskæftigelsesfremgang. Fra politisk side er der de desuden kommet flere tiltag senere år, herunder lempeligere lånevilkår.