Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Start på 2020 fastholder lavt omfang af tvangsauktioner

Start på 2020 fastholder lavt omfang af tvangsauktioner

6. februar 2020
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at der i januar blev bekendtgjort 196 tvangsauktioner, når der tages højde for sæson. Det er en mindre stigning på 12 i forhold til december.

2019 som helhed bød i gennemsnit på 186 tvangsauktioner om måneden, hvilket er det laveste i 12 år. Der var ikke én eneste måned sidste år, som bød på mere end 200 tvangsauktioner, og derfor er det også glædeligt at se, at det nye år fortsætter de gode takter med under 200 tvangsauktioner i januar.

Årsagerne til det meget lave omfang af tvangsauktioner i Danmark finder vi i, at dansk økonomi har det rigtig godt. Der er et solidt bagtæppe af rekordhøj beskæftigelse, og samtidig oplever danskerne at have flere penge mellem hænderne med pæn en reallønfremgang. På boligmarkedet stiger priserne og handelsaktiviteten er tilsvarende gået et nøk op. Hertil mærker mange boligejerne de markant faldende renter direkte på pengepungen. Siden finanskrisen har vi i tillæg haft fokus på at spare op, hvilket gør os mere robuste, hvis økonomien skulle slå i bakgear.

Sidst omfanget af tvangsauktioner toppede var i 2010-2012, hvor der i gennemsnit blev bekendtgjort på den gode side af 400 tvangsauktioner hver måned. Antallet af tvangsauktioner er med andre ord mere end halveret siden da.

Meget tilsiger et fortsat begrænset omfang af tvangsauktioner. Vi forventer, at beskæftigelsen stiger yderligere fra det aktuelle rekordhøje niveau, og samtidig forventer vi ikke, at renterne kommer til at stige mærkbart i et godt stykke tid. Boligejerne både har og viser høj betalingsevne i øjeblikket.

Udenlandske risici har dog potentialet til at skubbe til dansk økonomi. De største risici kommer i form af omfattende handelskrig, et uforløst Brexit, og så har recessionsfrygten svært ved at slippe taget og har fået yderligere næring ovenpå coronavirussen. Folder risiciene sig for alvor ud, så vil det også ramme dansk økonomi med blandt andet stigende ledighed og flere tvangsauktioner til følge. Og selvom vi er godt rustede med et mangeårigt fokus på at spare op samt et øget fokus på rentesikkerhed, så vil et markant skub ikke prelle af på hverken dansk økonomi som helhed eller på noget så specifikt som tvangsauktioner.