Lavt antal tvangsauktioner fortsætter

Tal fra Danmarks Statistik viser, at der i februar blev bekendtgjort 208 tvangsauktioner.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
1%-lån krydser 99 for første gang siden november efter kurshop her til morgen

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at der i februar blev bekendtgjort 208 tvangs­auk­tio­ner, når der tages højde for sæson. Det er en mindre stigning på 6 i forhold til januar. De seneste måneder er antallet af tvangs­auk­tio­ner tikket en anelse op, men helt overordnet er vi vidne til et ekstremt lavt omfang af tvangs­auk­tio­ner på omkring de 200 om måneden. Det har været tilfældet i mere end et år nu, og et så lavt antal tvangs­auk­tio­ner er ikke set i 12 år.

Det lave antal tvangs­auk­tio­ner skyldes, at dansk økonomi har det rigtig godt, og boligmarkedet og boligejerne er stærkt stillede i øjeblikket. Beskæftigelsen er rekordhøj, og vi forventer, at den skal stige yderligere herfra. Samtidig oplever danskerne at have flere penge mellem hænderne med pæn re­al­løn­frem­gang. I tillæg er renterne voldsomt lave, som desuden er faldet yderligere på seneste. Det seneste rentefald kommer på en yderst negativ baggrund med coronavirus i fokus, hvilket også har potentialet til at skubbe dansk økonomi ud af kurs. Det er dog endnu foreløbig alene et potentiale og ikke en realitet.

Sidst omfanget af tvangs­auk­tio­ner toppede var i 2010-2012, hvor der i gennemsnit blev bekendtgjort på den gode side af 400 tvangs­auk­tio­ner hver måned. Antallet af tvangs­auk­tio­ner er med andre ord halveret siden.

Meget tilsiger et fortsat begrænset omfang af tvangs­auk­tio­ner. Vi forventer, at beskæftigelsen stiger yderligere fra det aktuelle rekordhøje niveau, og samtidig forventer vi ikke, at renterne kommer til at stige mærkbart i et godt stykke tid. Boligejerne både har og viser desuden en høj betalingsevne i øjeblikket. Robustheden hos boligejerne steget, hvor vi siden finanskrisen har haft fokus på at spare op.

Der er dog ingen tvivl om, at udenlandske risici, med coronavirussen højt på radaren, har potentialet til at skubbe til dansk økonomi ud af kurs. Frygten for i hvor stort et omfang det kan påvirke økonomien er høj i øjeblikket. Det er endnu for tidligt at spå om de endelige konsekvenser, men det negative potentiale er bestemt til stede, hvilket har udløst markante udsving på de finansielle markeder og redningskranse fra flere centralbanker. Herudover udgøres de udenlandske risici af handelskrig og Bre­xit­for­hand­lin­ger. Folder risiciene sig for alvor ud, så vil det også ramme dansk økonomi med blandt andet stigende ledighed og flere tvangs­auk­tio­ner til følge. Og selvom vi er godt rustede med et mangeårigt fokus på at spare op samt et øget fokus på rentesikkerhed, så vil et markant skub ikke prelle af på hverken dansk økonomi eller antallet af tvangs­auk­tio­ner.

Relaterede artikler