Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Højeste januarsalg i 10 år: Danskerne handler boliger på livet løs i vintermørket

Højeste januarsalg i 10 år: Danskerne handler boliger på livet løs i vintermørket

21. februar 2020
Gå til nyhedsoversigt

Boligsiden har netop offentliggjort tal for, hvor mange boliger der er solgt, og man kan roligt sige, at der er gang i den på boligmarkedet. I alt blev der solgt 5.865 boliger i januar fordelt på 3.745 huse, 1.514 ejerlejligheder og 606 sommerhuse. Ikke alene er det en stigning på 870 solgte boliger i forhold til måneden før, men det er samtidig det højeste antal handlede boliger i en januar måned i 10 år.

Den gode stemning og høje handelsaktivitet vi så i 2019 fortsætter altså ind i 2020, og der er i den grad stadig fut i boligmarkedet. Beskæftigelsen er tårnhøj og danskerne oplever at få flere penge mellem hænderne. Samtidig har januar budt på faldende renter på baggrund af uro i Mellemøsten i starten af måneden efterfulgt af frygten for, hvad Coronavirus kan betyde for økonomien.

Handelsaktiviteten på huse er 7,7 pct. højere i januar i år i forhold til januar i 2019. Salget af huse kan minde om handelsaktiviteten i midten af 00’erne, men modsat er prisstigningerne end ikke på niveau med dengang. På landsplan er priserne steget 4,2 pct. siden sidste år, mens de i en periode lød på den gode side af 10 pct. i 2005-2006. Det skal blandt andet ses i lyset af, at udbuddet af huse i dag er relativt højt, som er med til at imødekomme den store appetit efter huskøb. Vi forventer, at huspriserne stiger med 3 pct. over det kommende år.

Også på sommerhusmarkedet byder januar 2020 på et salg, der er det højeste i en januar i 10 år med 606 solgte sommerhuse.

Ejerlejlighedsmarkedet er kommet i gang igen

Der blev handlet 1.514 ejerlejligheder i januar. Her er der i modsætning til huse og sommerhuse ikke tale om nogen januar-rekord på trods af, at handelsaktiviteten er gået næsten 20 pct. frem i forhold til januar 2019. Men det er relativt tæt på, da januar i år byder på næsten samme høje niveau som i 2017 og 2018.

Der er igen kommet vind i sejlene på lejlighedsmarkedet med højere handelsaktivitet og stigende priser. Det er på sin vis bemærkelsesværdigt med den massive modvind, som markedet har oplevet med strammere lånekrav, nybyggeri og et prisniveau, hvor der ikke er lige så mange som tidligere, der ønsker at være med. Men når renterne banker ned i den størrelsesorden, som vi er vidne til i øjeblikket, så lægges der også en solid grobund for ny fremgang.

Ser vi fremad, forventer vi, at henholdsvis modvinden og de stærke momenter i dansk økonomi kombineret med fortsat lave renter vil holde hinanden nogenlunde i skak. Vi forventer derfor en prisudvikling med tæt på uændrede lejlighedspriser over det kommende år.