Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Boligpriserne sætter farten op - højeste prisstigning i to år og nye prisrekord

Boligpriserne sætter farten op - højeste prisstigning i to år og nye prisrekord

17. december 2020
Gå til nyhedsoversigt

Huspriserne steg i 3. kvartal med 2,7% i forhold til kvartalet før. Det betyder, at huspriserne ligger 4% højere sammenlignet med sidste år. Det er den højeste årlige prisstigning for huse siden 2018. Stigningen i lejlighedspriserne har yderligere taget et nøk op, som steg i 3. kvartal med 2,8% i forhold til 2. kvartal. Det betyder, at lejlighedspriserne siden sidste år er steget med 5,9%, hvilket ligeledes er det højeste siden 2018. Det viser netop offentliggjorte tal fra Boligmarkedsstatistikken, som Finans Danmark offentliggør en gang i kvartalet.

Der er kommet mere fart over feltet på boligmarkedet her i 2020. Boligpriserne sætter ikke alene rekord, men de gør det også ved at skrue en anelse op for tempoet. En rivende handelsaktivitet kombineret med et lavt udbud danner den perfekte cocktail for højere boligpriser. Vi må erkende, at det nogle steder i landet går lige lovlig hurtigt i øjeblikket, men vi er langt fra den hastighed, som vi så i midten af 00’erne. Dengang steg boligpriserne med mere end 20% om året i en længere periode, hvor indkomsterne slet ikke kunne følge trop. Den nuværende hastighed i nogle områder af landet skal dog ikke fortsætte i lang tid, før de bekymrende miner begynder at melde sig.

Boligpriserne stiger over hele landet, men de størst stigninger ser vi i og omkring de største byer. For huse er det særligt i og omkring hovedstaden, som træder frem med stigninger omkring 7% siden til sidste år. De større prisstigningerne i storbyerne skal især findes i et lavere udbud i byerne, som i højere grad er sælgers marked og understøttende for højere priser. På lejlighedsmarkedet stiger priserne ligeledes mest i omkring landets største byer med omkring 7%-8%% i og omkring hovedstadsområdet og Aarhus samt mere end 10% på Fyn sammenlignet med for et år siden.

I dag er også offentliggjort antallet af handler. I 3. kvartal blev der i alt solgt 12.421 huse, hvilket er det højeste, der nogensinde er registreret i et enkelt kvartal i statistikkens historie, som går tilbage til 2004. I samme periode blev der solgt 4.512 lejligheder, hvilket kun er set højere en enkelt gang før tilbage i 2005. Men det var kun med en mulehår, og lejlighedsmarkedet var blot 25 handler fra at gøre husmarkedet efter og sætte handelsrekord i 3. kvartal.

Boligudbuddet rasler samtidig ned, og det er i høj grad med til at give boligpriserne luft under vingerne i øjeblikket. Tidligere på måneden offentliggjorde Finans Danmark tal for udbuddet, som viste, at udbuddet af huse faldt med knap 4% alene i november, så der i dag står 26.141 huse til salg. Det er det laveste antal huse med et til salg-skilt i forhaven siden 2006. Udbuddet af lejligheder dykkede med næsten 7% i november til 5.491, og der har ikke tidligere været så få lejligheder til salg i statistikkens historie.

Vi forventer, at boligpriserne fortsætter med at stige i 2021, men dels kommer stigningstakten til at drosle ned, og dels bliver forløbet ikke jævnt over året. Med det aktuelt laveste udbud i 14 år er der fortsat grobund for, at boligpriserne kan pege op, men omvendt ser vi handelsaktiviteten falde ovenpå et hæsblæsende 2020. Det vil tage farten af boligpriserne, og vi forventer, at huspriserne vil stige med 1%-2% gennem 2021. Lejlighedspriserne ser vi ligge mere fladt gennem næste år, hvor priserne også er steget betragteligt mere i år, end tilfældet er for huse.